avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... denuntare contract de vanzare-cumparare cu rezerva de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

denuntare contract de vanzare-cumparare cu rezerva de uzufruct viager

Buna ziua.

Am un vecin mai batran care a semnat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva de uzufruct viager in anul 2005 pentru suma de 8000 euro (deci nici macar 10% din valoarea reala a apartamentului la acea vreme). In contract se declara ca apartamentul este deteriorat, bineinteles ca acesta nu prezinta nici un fel de deteriorare. Omul isi vrea apartamentul inapoi. Are vreun castig de cauza in instanta?

Astept un raspuns. Multumesc anticipat.
Nu prea. Ar putea invoca neseriozitatea preţului, dar nu cred să ţină.

Oricum, nimic nu îl poate împiedica să încerce.
Avand in vedere ca au trecut 3 ani nu mai poate fi invocat un motiv de nulitate relativa ( cum af fi cel ca pretul este neserios). Pot fi invocate doar motive de nulitate absoluta :
1. Incalcarea regulilor privind capacitatea civila a persoanelor :

-nerespectarea unor incapacitati speciale pentru ocrotirea unui interes obstesc (art. 1309 din Codul Civil )

-lipsa capacitatii de folosinta a persoanelor juridice si nerespectarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta (art. 34 din Decretul nr. 31/1954 )

2. Lipsa totala a consimtamantului (in cazul erorii-obstacol)

3. Nevalabilitatea obiectului actului juridic civil

4. Cand lipseste cauza ori ea este ilicita sau imorala

5. Nerespectarea formei ceruta ad validitatem

6. Lipsa ori nevalbilitatea autorizatiei administrative (art. 58 Legea nr. 17/1996 )

7. Incalcarea ordinii publice

8. Fraudarea legii
Dintre toate astea s-ar putea merge doar pe lipsa totala a consimtamantului ( de exemplul domnul spuna ca avrut sa inchirieze nu sa vanda) sau pe lisa cauzei. Succes!
Dacă privim preţul ca fiind scopul imediat al obligaţiei vînzătorului (causa proxima), atunci un preţ neserios este o cauză insuficientă a obligaţiei vînzătorului de a transmite proprietatea bunului, iar sancţiunea nu poate fi decît nulitatea absolută, nicidecum nulitatea relativă.

Nulitate absoluta am avea daca am vorbi de lipsa pretului. Dumneavoastra ati facut referire la pret neserios, care este cu totul alta problema si care se sanctioneaza cu nulitate relativa.:whistle:

Potrivit art. 1303 Cod civil, prin preţ serios se înţelege preţul care constituie o cauză suficientă a obligaţiei luate de vânzător de a transmite dreptul de proprietate asupra bunului ce formează obiectul vânzării. Seriozitatea preţului depinde de existenţa unei proporţii între cuantumul preţului fixat de părţile contractante şi valoarea reală a bunului vândut. Prin urmare cauza nu lipseste total, deci avem nulitate relativa.

Ultima modificare: Vineri, 20 Februarie 2009
ContSters42249, utilizator
Eu am făcut referire la lipsa de cauză. :)

Alte discuții în legătură

Reziliere contract vanzare - cumpãrare cu uzufruct viager Cabinet de Avocat Todorese Doina Cabinet de Avocat Todorese Doina Contract de vânzare cumpărare autentificat la notariat cu uzufruct viager în favoarea vânzătorilor - încheiat în anul 2000. Vânzătorii sunt soţ şi ... (vezi toată discuția)
Contract de uzufruct cu vânzare ARKzad ARKzad contractul de uzufruct viager cu vânzare poate fi reziliat de proprietar? (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)