avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... exercitarea profesiei de medic
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

exercitarea profesiei de medic

Ce boli te face inapt de a ti exercita profesia de medic?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dragomir Dascalu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 21:06, 13 Martie 2013
Cred ca mai curand ar trebui sa mentionati disciplina in care isi desfasoara medicul activitatea, pentru ca daca este vorba de un chirurg, va pot mentiona: discromatopsia dobandita (daca nu distinge nuantele poate rezeaca altceva), epilepsia, boli psihice, daca este vorba de medic neonatolog (obstretica-ginecologie) ar putea fi: afectiunile infectocontagioase, tuberculoza pleuropulmonara in evolutie, iar in stomatologie afectiunile dermatologice transmisibile si chiar hepatita serica ori hepatica C (daca stomatologul nu foloseste manusile in timpul unei extractii si ca urmare a procedurii se taie la mana, poate transmite usor hepatica prin contactul cu sangele ori tesutul pacientului).
Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt:
1. Examenul medical la angajarea in munca
2. Examenul medical de adaptare
3. Examenul medical periodic
4. Examenul medical la reluarea activitatii
5. Promovarea sanatatii la locul de munca
Aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului, din punct de vedere medical, de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
Inaptitudinea temporara in munca reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca, in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.
Inaptitudinea permanenta in munca reprezinta incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.
Examenul medical periodic se efectueaza obligatoriu pentru toti lucratorii si are drept scopuri:
- confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea si s-a eliberat fisa de aptitudine;
- depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factori de risc profesional;
- diagnosticarea bolilor profesionale;
- diagnosticarea bolilor legate de profesie;
- depistarea bolilor care constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti lucratori in cadrul aceluiasi loc de munca;
- depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru populatia cu care lucratorul vine in contact prin natura activitatii sale.

Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in Anexa nr. 1 la H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratotrilor si poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist in medicina a muncii, cu informarea angajatorului.

Examenul medical periodic se finalizeaza prin completarea de catre medicul specialist de medicina muncii a fisei de aptitudine in doua exemplare, unul pentru angajator si unul pentru lucrator.
CHIAR DACA SUNTEM MEDICI, TOTI SUNTEM EXPUSI LA BOLI FIE PROFESIONALE, FIE DOBANDITE ETC...
Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006-extras-privind reforma in domeniul sanatatii
Emitent: Parlamentul
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 372 din 28 aprilie 2006

SECTIUNEA a 2-a
Nedemnitati si incompatibilitati

ART. 382
Este nedemn de a exercita profesia de medic:
a) medicul care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei de medic si pentru care nu a intervenit reabilitarea;
b) medicul caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita, prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara.
ART. 383
(1) Exercitarea profesiei de medic este incompatibila cu:
a) calitatea de angajat sau colaborator al unitatilor de productie ori de distributie de produse farmaceutice sau materiale sanitare;
b) starea de sanatate fizica sau psihica necorespunzatoare pentru exercitarea profesiei medicale.
(2) Pe timpul starii de incompatibilitate se suspenda dreptul de exercitare a profesiei.
(3) In termen de 10 zile de la aparitia situatiei de incompatibilitate, medicul este obligat sa anunte colegiul al carui membru este.
(4) La solicitarea medicului, la sesizarea oricarei persoane, institutii sau autoritati interesate, presedintele colegiului din care face parte medicul poate constitui o comisie speciala, pentru fiecare caz in parte, alcatuita din 3 medici primari, pentru a confirma sau a infirma situatia de incopatibilitate.
medic de medicina de familie
Mai precis,epilepsia este incompatibila cu exercitarea profesiei de medic de medicina de familie?Cu care specialitati e incompatibila?Multumesc.

Alte discuții în legătură

Relații de munca eniko69 eniko69 Lucrez în cadrul serviciilor de urgenta, și de curând am avut o colegă cu tentativa de suicid. După 2 săptămâni de concediu medical, dorește ... (vezi toată discuția)
Declarare boli la angajare roxana69 roxana69 Inainte de semnarea contractului de munca viitorul angajat are obligatia de a anunta angajatorul daca are vreo boala (boala care nu-i afecteza capacitatea ... (vezi toată discuția)
Obligativitate testare medicala gabrielaguler gabrielaguler Buna ziua, In situatia actuala compania pentru care lucrez a anuntat in scris ca ne va oferi un \"beneficiu optional\" constand intr-o testare medicala in ... (vezi toată discuția)