Asa cum reiese din postarile @utilizator_net, starea de sanatate fizica si psihica a medicului este analizata prin prizma incompatibilitatii cu activitatea depusa de medic, in exercitarea profesiei.
Personal, cred ca numai in cazul chirurgului (in domeniile: neurochirurgie, chirurgie cardiaca/vasculara, transplantologie si traumatologie) si eventual al medicului de specialitate obstretica-ginecologie, epilepsia ar putea constitui un impediment in practicarea profesiei, in mod deosebit daca este cronica si nu raspunde corespunzator la tratamentul aplicat ani de zile.
Episoadele de criza se pot produce oricand, afectand controlul miscarii cat si starea de constienta, astfel ca daca in timpul unei operatii pe cord deschis, creier sau nasteri, medicul are o criza, viata pacietului poate fi pusa in pericol.
In privinta exercitarii profesiei de medic de familie, episoadele convulsive, nu sunt de natura sa puna in pericol viata pacientului, ci eventual doar sa il sperie, daca au loc in prezenta acestuia.
Dupa analizarea diagosticului din punct de vedere al incapacitatii temporare eventuale (cat de des se declanseaza crizele, intinderea starii convulsive si a celei de inconstienta, severitatea crizei, etc), decizia de a permite exercitarea profesiei de medic de familie, se pronunta in consecinta.
In HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, se mentioneaza:
-art.11 al.(1) Inaptitudinea temporara in munca, in sensul prezentei hotarari, reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/ functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.
-art.11 al.(2) In situatia in care lucratorul se afla temporar, din cauza unei boli, in situatia de incapacitate medicala privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/ functia pentru care se solicita examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale, iar in fisa de aptitudine -
anexa nr. 5, avizul medical va fi "inapt temporar".
Cred ca trebuie sa facem referire la acest articol, chiar daca in discutie este profesia de medic de familie, in sensul: cine isi asuma riscul, daca in cazul unei crize, se petrece un eveniment (accident de munca, incendiu, explozie, etc. ) al carui protagonist poate fi chiar medicul.
In acest caz, ce ar trebui sa contina fisa de aptitudine pentru medic, dar fisa de riscuri la care poate fi expus medicul in exercitarea meseriei sale ?
Dragomir Dascalu
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, actualizata, prevede la Fisa 137-Personal sanitar superior si mediu, urmatoarele contraindicatii la exercitarea profesiei:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
- boli infectocontagioase în evoluţie
- psihoze.