avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... exercitarea profesiei de medic
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

exercitarea profesiei de medic

Ce boli te face inapt de a ti exercita profesia de medic?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dragomir Dascalu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 21:06, 13 Martie 2013
Asa cum reiese din postarile @utilizator_net, starea de sanatate fizica si psihica a medicului este analizata prin prizma incompatibilitatii cu activitatea depusa de medic, in exercitarea profesiei.

Personal, cred ca numai in cazul chirurgului (in domeniile: neurochirurgie, chirurgie cardiaca/vasculara, transplantologie si traumatologie) si eventual al medicului de specialitate obstretica-ginecologie, epilepsia ar putea constitui un impediment in practicarea profesiei, in mod deosebit daca este cronica si nu raspunde corespunzator la tratamentul aplicat ani de zile.
Episoadele de criza se pot produce oricand, afectand controlul miscarii cat si starea de constienta, astfel ca daca in timpul unei operatii pe cord deschis, creier sau nasteri, medicul are o criza, viata pacietului poate fi pusa in pericol.

In privinta exercitarii profesiei de medic de familie, episoadele convulsive, nu sunt de natura sa puna in pericol viata pacientului, ci eventual doar sa il sperie, daca au loc in prezenta acestuia.
Dupa analizarea diagosticului din punct de vedere al incapacitatii temporare eventuale (cat de des se declanseaza crizele, intinderea starii convulsive si a celei de inconstienta, severitatea crizei, etc), decizia de a permite exercitarea profesiei de medic de familie, se pronunta in consecinta.

Da asa este.=D>
[ link extern ]
Mai multe detalii gasiti si aici.
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
ContSters226027, utilizator
In HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, se mentioneaza:
-art.11 al.(1) Inaptitudinea temporara in munca, in sensul prezentei hotarari, reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/ functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.
-art.11 al.(2) In situatia in care lucratorul se afla temporar, din cauza unei boli, in situatia de incapacitate medicala privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/ functia pentru care se solicita examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale, iar in fisa de aptitudine -
anexa nr. 5, avizul medical va fi "inapt temporar".
Cred ca trebuie sa facem referire la acest articol, chiar daca in discutie este profesia de medic de familie, in sensul: cine isi asuma riscul, daca in cazul unei crize, se petrece un eveniment (accident de munca, incendiu, explozie, etc. ) al carui protagonist poate fi chiar medicul.
In acest caz, ce ar trebui sa contina fisa de aptitudine pentru medic, dar fisa de riscuri la care poate fi expus medicul in exercitarea meseriei sale ?
HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, actualizata, prevede la Fisa 137-Personal sanitar superior si mediu, urmatoarele contraindicatii la exercitarea profesiei:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
- boli infectocontagioase în evoluţie
- psihoze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relații de munca eniko69 eniko69 Lucrez în cadrul serviciilor de urgenta, și de curând am avut o colegă cu tentativa de suicid. După 2 săptămâni de concediu medical, dorește ... (vezi toată discuția)
Obligativitate testare medicala gabrielaguler gabrielaguler Buna ziua, In situatia actuala compania pentru care lucrez a anuntat in scris ca ne va oferi un \"beneficiu optional\" constand intr-o testare medicala in ... (vezi toată discuția)
Declarare boli la angajare roxana69 roxana69 Inainte de semnarea contractului de munca viitorul angajat are obligatia de a anunta angajatorul daca are vreo boala (boala care nu-i afecteza capacitatea ... (vezi toată discuția)