As avea nevoie de un sfat privind urmatoarea situatie:
- o firma (srl) are 2 asociati : unul majoritae care este si administrator si unul minoritar cu 10% parti sociale
- in anul 2010 s-a facut un contract de schimb imobiliar ,respectiv un impbil proprietatea firmei a fost schimbat cu un imobil proprietate personala a asociatului minoritar.Dar datorita faptului ca cele 2 imobile erau ipotecate in 2 contracte de credit diferite luate in numele firmei acest contract de schimb imobiliar nu a fost autentificat la notar ( bancile nu si-au dat acordul datorita intarzierilor la plata ratelor ).Asociatul minoritar s-a mutat in imobilul schimbat si a facut investitii de aprox 400000euro
- daca imobilul proprietarea firmei iasa de sub ipoteca ( firma achita creditul) asociatul minoritar doreste incheieea unui act la notar
In situatia in care celalalt imobil este inca ipotecat (banca nu isi da cordul pentru ca sunt restante la plata creditului) nu se poate face contract de schimb imobiliar la notar ,dar s-ar putea face contract de vanzare cumparare pentru imobilul proprietatea firmei care a iesit de sub credit . In acest caz cum se face plata? se poate stipula printr-un act incheiat intre administrator( asociatul majoritar) si asociatul minoritar ca plata se face prin compensare cu celalalt imobil?
- ce se poate intimpla daca intervine insolventa in urmatorele 2 luni?
va multumesc pentru raspuns ,dar chiar nu stiu ce sa fac .in conditiile in care am incheia acum un contract de schimb imobiliar la notar ,am putea avea probleme in caz de insolventa atita timp cat a fost doar un schimb care s-a facut in forma scrisa dar nu la notar acum 4 ani ?
va multumesc pentru raspuns .dar daca asociatul minoritar a imprumutat firma (asociat majoritar -administrator ) cu o suma de bani in baza unui act scris s-ar putea compensa valoarea imobillui cu suma datorata de administrator asociatului minoritar? la ora actuala firma are multe datorii ,nu stiu cum s-ar putea demonstra ca prin vanzarea acestui imobil s-a indus starea de insolventa?
Teoretic dacă asociatul a împrumutat societatea cu bani, trebuie să îşi ia bani înapoi la termenul din contractul de împrumut. Ar putea să ia altceva dacă în contract ar fi prevăzută o clauză de dare în plată. Însă este foarte riscant deoarece se poate induce foarte uşor ideea că şi cu această dare în plată s-a urmărit cu rea - credinţă crearea unei stări de incapacitate de plată a societăţii, adică asociatul îşi recuperează creanţa în dauna altor creditori.
Legea insolventei spune ca in caz de faliment dvoastra ca si asociat (10%) si creditor al firmei, conform art.123 sunteti pe locul 9 (din 9) in ordinea de plata a creantelor. Cel putin teoretic lichidatorul va poate anula actul de vanzare/cumparare (sau schimb). In practica se poate intampla orice, si bune si rele.