avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... recuperare bani timbrati in plus
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

recuperare bani timbrati in plus

Buna-ziua,
La un proces de partaj masa succesorala a fost subevaluata (de expert) fata de cat a timbrata initial una din parti(sfatuita grasit de avocat). Am facut cerere de restituire a sumei platita in plus, conform legii inainte de a trece un an de la data sentintei (acum procesul dupa recurs este din nou pe rol la rejudecare) si judecatoarea ne-a respins cererea spunand ca Legea taxelor si impozitelor din Romania prevede ca sumele platite in plus la taxa de timbru sa nu fie restituite celor care au gresit astfel, ci sa ramana la stat:O Mi se pare aberanta acesta decizie. Chiar nu se mai pot recupera banii timbrati in plus? La o amenda daca platesti in plus ti se restituie si aici nu? Este vorba de o suma mare... Multumesc mult de raspuns
Cel mai recent răspuns: andreea36 , utilizator 08:40, 14 Martie 2013
Amenda nu este identica cu taxa stabilita de parte, care daca isi autoevalueaza gresit pretentiile platind o taxa aferenta unei sume ce se dovedeste ireala, se aplica Legea 146/1997 actualizata la data de 15/01/2012:

Art. 20. - (1) Taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat.
(2) Dacă taxa judiciară de timbru nu a fost plătită in cuantumul legal,in momentul inregistrării acţiunii sau cererii, ori dacă, in cursul procesului, apar elemente care determină o valoare mai mare, instanţa va pune in vedere petentului să achite suma datorată pană la primul termen de judecată. In cazul cand se micşorează valoarea pretenţiilor formulate in acţiune sau in cerere, după ce a fost inregistrată, taxa judiciară de timbru se percepe la valoarea iniţială, fără a se ţine seama de reducerea ulterioară.


art 23 lit b spune ca se restituie ce s-a dat in plus..........deci?
Exista o nuanta daca citam prevederea lit. b):

b)cand s-a platit mai mult decat cuantumul legal;

Daca taxa initiala nu a fost calculata in cuantum legal, este posibil sa poata fi solicitata diferenta.daca a fost calculata legal insa aplicata la o valoare mai mare care apoi a fost micsorata in instanta........ma gandesc la aplicarea art.20.
Revin din nou pentru o ultima clarificare. Daca evaluatorul in cursul procesului a subevaluat voit bunurile din masa succesorala astfel incat sultele ce urmeaza a fi platite, de o poarte interesata de acest aspect sa fie mai mici si ceallata parte a platit 6% dintr-o valoare data de notar ca fiind mult mai mare...se ajunge ca suma platita in plus sa ramana la stat? Ce fel de lege prevede asa ceva? Ce fel de stat ar lua astfel banii?Nu am gasit in Legea taxelor si impozitelor, care a fost citata de judecatoare asa ceva.
Valoarea pretentiilor nu s-a micsorat, masa partajabila a ramas aceeasi doar a fost subevaluata.
Ce cai de atac am mai avea? Insist intrucat am ajuns sa platim 25% din masa partajabila...

Mentionez ca noi trebuia sa platim 6% din masa partajabila si noi am platit, conform evaluarii notarului 2% din suma stabilita gresit de el.
Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru partaj Bebella Bebella Este vorba de un dosar de divort depus in iunie 2009 si judecat in octombrie 2009 (din cauza grevei). In dosar s-a depus si cerere de partaj care s-a facut ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa timbru judiciar corami corami Pentru cine are acces la o baza de date legislativa, v-as ruga sa-mi spuneti daca art. 23 alin. (1) din Legea nr. 146 / 1997 a mai fost modificat fata de ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru partaj bunuri comune vertigoo vertigoo Taxa de timbru este acceasi in cazul partajarii bunurilor comune ale sotilor, indiferent ca partajul se face in cadrul procesului de divort sau ulterior? ... (vezi toată discuția)