avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

In prezent sunt in somaj,daca ma angajez undeva pot suspenda somajul pt. o perioada de 3 luni?Intreb acest lucru pt. a fi sigur ca nu pierd ajutorul de somaj in cazul in care treburile nu vor merge bine la noul loc de munca.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:25, 13 Martie 2013
Somajul nu poate fi suspendat, Dupa angajare veti avea obligatia sa notificati institutia. Alt ajutor de somaj veti primi daca veti indeplini din nou conditiile de stagiu.
1. Exista mai multe motive de suspendare a platii indemnizatiei de somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevãzutã la art. 41 alin. (1) lit. a);
b) pe perioada îndeplinirii obligaţiilor militare;
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
d) la data plecãrii din ţarã pe o perioadã mai micã de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, dupã caz, la data obţinerii autorizãrii pentru menţinerea plãţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a cãuta un loc de muncã şi doreşte sã îşi menţinã plata indemnizaţiei de şomaj;
e) pe perioada în care este arestat preventiv sau pentru executarea unei pedepse privative de libertate de pânã la 12 luni;
f) la data pensionãrii pentru invaliditate;
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) pe perioada incapacitãţii temporare de muncã mai mare de 3 zile datoritã accidentelor survenite în perioada cursurilor de calificare, recalificare, perfecţionare sau, dupã caz, a altor forme de pregãtire profesionalã, în timpul şi din cauza practicii profesionale;
i) pe perioada acordãrii plãţilor compensatorii, potrivit legii.

(2) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. a), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 60 de zile calendaristice de la data suspendãrii.

(3) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii situaţiei care a condus la suspendare.

(3.1) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. d), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 3 luni de la data suspendãrii în condiţiile alin. (1) lit. d).

(4) Perioada de suspendare prevãzutã la alin. (1) lit. a) face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.

(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

3. Daca incheiati un CIM pe perioada determinata de cel mult 12 luni atunci indemnizatia de somaj se suspenda si se reia, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.

Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea - reinceperea dreptului de plata a indemnizatiei de somaj ohm ohm Doresc sa stiu, daca exista conditii de suspendare din proprie initiativa a platii ajutorului de somaj, daca da, care sunt acele conditii, si pentru ce ... (vezi toată discuția)
Somaj titi1985 titi1985 somaj .am o intrebare daca intru in somaj si vreau sa suspend doua luni somaju pot sa fac acest lucru . (vezi toată discuția)
Suspendare ajutor de somaj micaelamicaela micaelamicaela Buna ziua, Din 16.08.2012 beneficiez de ajutor de somaj. Am gasit ceva de lucru pe o perioada de 4 luni, cu un contract de prestari servicii. Daca suspend ... (vezi toată discuția)