avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general reevaluare cladire
Discuție deschisă în Contabilitate în general

reevaluare cladire

Buna ziua, sunt noua pe forum si as dori sa va intreb cum se inregistreaza o reevaluare de cladire, pornind de la urmatoarele date: valoare vsche cladire 12945, amortizare 8144 si valoare dupa reevaluare 42125 lei? Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: mioara danaila , utilizator 13:18, 17 Martie 2013
-eliminare amortizare cumulata
281=212 8144 lei
-valoarea neta contabila inainte de reevaluare este 4801lei
-plus de valoare in urma reevaluarii
212=105 37324 lei

Daca aceasta este prima reevaluare, diferenta dintre rata lunara actuala de amortizare - rata veche lunara de amortizare, se asimileaza veniturilor si se impoziteaza, concomitent cu capitalizarea ei prin 105=1065.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil
Multumesc mult
Am rugamintea sa ma ajutati ,daca se poate , cu varianta in care dupa prima reevaluare , valoarea unei cladiri scade fata de valoarea de inventar initiala.
Ma intereseaza din punct de vedere fiscal, ce se intimpla in anii urmatori reevaluarii din punct de vedere al raportarii in decl.101
Din materialele citite am inteles ca amortizarea contabila este cea calculata in baza noii valori / perioada ramasa pina la amortizarea completa, dar ca amortizarea fiscala este cea determinata in baza valorii initiale a mijlocului fix. Inseamna ca anual, devine deductibila la calculul impozitului pe profit o parte din diferenta de reevaluare inregistrata la data reevaluarii ca ,cheltuiala nedeductibila (ct 6813).
Avind in vedere ca reevaluarea se face la 3 ani, ce se intimpla daca la noua reevaluare valoarea cladirii mele creste ?
Din pacate in toate exemplele gasite , se pleaca de la ipoteza ca prima reevaluare aduce o crestere de valoare a cladirii.
Va multumesc
Am sa incerc sa va dau cateva exemple, unde este nevoie cu cateva valori (valorile sunt fictive, doar pentru o mai buna intelegere):

A.
1. prima reevaluare creste valoarea (de la 10.000 lei la 15.000 lei) , ceea ce inseamna ca amortizarea lunara pana la reevaluare era 100lei, dupa reevaluare devine 150lei. In aceasta situatie, amortizarea de 150 este integral deductibila dpdv fiscal, insa diferenta de 50 lei este asimilata veniturilor prin capitalizare (105=1065) si se impoziteaza.

2.a doua reevaluare:
a) valoarea scade cu mai putin decat a crescut la prima reevaluare (de la 15.000 lei la 13.000 lei), asta inseamna ca amortizarea deductibila va fi 130 lei, insa veti avea rezerve din reevaluare asimilate veniturilor prin capitalizare de 30 lei lunar.

b) valoarea scade cu mai mult decat a crescut la prim reevaluare (de la 13.000 lei la 8000 lei), caz in care amortizarea deductibila va fi 80 lei si nu veti mai avea rezerve din reevaluare asimilate veniturilor.

Practic, noile valori ale amortizarilor rezultate in urma reevaluarilor se deduc la calculul impozitul, insa daca valoarea de reevaluare este mai mare decat valoarea initiala, diferenta dintre noua rata lunara de amortizare si vechea rata de amortizare este o rezerva din reevaluare care se impoziteaza.

B. Daca la prima evaluare valoare cladirii scade (de la 10.000lei la 8.000 lei), atunci amortizarea lunara noua va fi mai mica decat cea initiala (presupunem ca va fi 80 lei in loc de 100 lei) si este integral deductibila, fara alte obligatii dpdv fiscal.

Sper ca ati inteles si sper ca v-am raspuns la intrebare.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil
va multumesc pentru raspuns dar, problema mea era legata de modul de reflectare in decl.101 a amortizarii in anii ulteriori reevaluarii. Din cite am inteles din materialele lecturate de pe forum , daca in urma primei reevaluari valoarea cladirii scade , diferenta de reevaluare nu este deductibila fiscal atunci cind se inregistreaza reevaluarea insa ea devine deductibila treptat prin amortizarea fiscala inregistrata in decl.101, care se calculeaza in continuare la valoarea initiala a cladirii.Adica , daca amortizarea initiala a scazut de la 90ron/luna la 70ron/luna , fiscal ma deduc in decl 101 tot cu 90 ron *12luni iar contabil voi avea amortizarea 70 ron*12luni.?

Alte discuții în legătură

Rata amortizare lunara dupa reevaluare florip florip Buna ziua, In urma unei reevaluari la o valoare mai mare a unei cladiri, ce se intampla cu rata amortizarii lunare, care implicit va fi mai mare, este ... (vezi toată discuția)
Reevaluare malis malis Imi spuneti,Va rog ca nu prea inteleg,am o cladire care a fost reevaluata,reevaluarea este in plus,deci am un surplus din reevaluare pe care il trec in contul ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire decembrie 2009 lory_g lory_g Cum trebuia inregistreaza in contabilitate reevaluare unei cladiri in decembrie 2009: cost achizitie (2006) 176 693 lei amortizare ... (vezi toată discuția)