avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical ingrijire copil

Buna ziua,

Am 2 copii, unul de 4 ani si unul de 2. In ultimul an am beneficiat de 11 zile concediu medical, din care 6 pentru ingrijirea unuia dintre copii. Care este numarul maxim de zile de concediu medical de care pot beneficia pentru ingrijirea lor? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 16:29, 13 Martie 2013
Potrivit OUG nr. 158/2005:
Art. 26. - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 27. - (1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţă de urgenţă pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.

De asemenea potrivit Normelor 60/32/2006 de aplicare a OUG 158/2005, SECŢIUNEA a 5-a
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav:

ART. 49
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav învârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente,
până la împlinirea vârstei de 18 ani.
ART. 50
(1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de
până la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstă de până la 18 ani pentru
afecţiuni intercurente se eliberează de medicul curant, în condiţiile şi până la duratele
maxime prevăzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea
copilului bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape,
pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda
concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 30 de zile
calendaristice.


Art. 51. - În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unităţile care acordă asistenţă medicală în specialitatea respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacă durata concediului medical depăşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav danamatea danamatea buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca informatiile mele referitor la concediul medical pt copil sunt corecte: 1-se acorda pana la implinirea de catre copil a ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav de otita vasilicasavoiu vasilicasavoiu Salut! Baietelul meu are 3 ani si 4 luni si s-a imbolnavit de la camin de otita .Medicul de familie mi-a zis ca nu-mi poate da concediu medical pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Gabytza13 Gabytza13 Buna ziua,am si eu doua fetițe care sunt bolnave (scarlatina) si am fost la medicul de familie pentru a-mi acorda concediu medical pentru ingrijire copil ... (vezi toată discuția)