avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu paternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu paternal

va rog frumos:

ce e pro/contra legat de intrare in concediu paternal (salariat cu vechime 10 ani in firma, 750 lei brutul). care e per maxima/minima de a sta in co paternal?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:10, 14 Martie 2013
Este vorba despre concediu paternal sau concediu pentru cresterea copilului?
sotia angajatului va naste luna viitoare. intrucat aceasta este casnica de multi ani, angajatul doreste cea mai buna solutie (financiara) pentru a-si intretine familia. deci, cred ca ne referim la concediu paternal (sau de paternitate? daca e acelasi lucru).multumesc
In actele normative se intalnesc notiunea de concediu paternal , concediu pentru cresterea copilului etc. ... aceste doua tipuri de concedii nu sunt identice ..

Concediul paternal - acordat in baza Legii nr. 210/1999. Dispozitiile art. 2 alin. (1) din Legea nr. 210/1999 stabilesc ca, in cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective (art. 2 alin (3)).
Conform art. 4 alin. (1) din acelasi act normativ, in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.

Concediul pentru cresterea copilului - acordat in baza OUG nr.111/2010 -
ART.2 (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
1^1 Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media
veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media
veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
1. Este vorba de concediu crestere copil (CCC) luat de tatal copilului.

2. - Daca mama poate sta acasa cu copilul atunci tatal poate sa beneficieze de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica tatal va lucra, va primi salariu si va mai primi de la stat inca 500 lei lunar.

3. Deoarece mama nu a putut beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal va putea sa beneficieze de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

4. De la Primarie va primi lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie si tot acolo va depune apoi actele.

5. Va mai beneficia si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar, pana va implini copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
da, este vorba despre concediu pt cresterea copilului. sunt aceleasi conditii ca in cazul mamelor? pentru 750 brut (536 net) care ar fi indemnizatia/luna?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil teodorabalan teodorabalan Buna ziua.Sunt angajata la o societate comerciala cu 2 ore pe zi si cu un salariu modic de 120lei si urmeaza sa nasc.As vrea sa stiu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc eu1983 eu1983 Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti daca urmatoarea afirmatie este reala, este spusa de un angajat al Serviciului Alocatii si Indemnizatii : daca optezi la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc acordata tatalui Segarceanu Segarceanu As vrea sa stiu daca se poate acorda aceasta indemnizatie si tatalui (chiar daca nu este sot) si in ce conditii, in situatia in care mama nu este eligibila ... (vezi toată discuția)