avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie CCC

Buna ziua ,

Va rog sa ma lamuriti daca urmatoarea afirmatie este reala, este spusa de un angajat al Serviciului Alocatii si Indemnizatii : daca optezi la depunerea dosarului la concediu de crestere a copilului de 2 ani , suma maxima pe care o incasezi din prima luna de concediu este de 1200 roni, fara a se calcula cei 85% din media veniturilor pe 12 luni ?

Daca aceasta afirmatie este falsa, ce ma sfatuiti sa fac, in conditiile in care tocmai am mers la ei si asta mi s-a spus, chiar ca nu se mai poate face nimic decat sa ma intorc la serviciu !

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:20, 20 Mai 2014
1. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca ati optat p[entru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia este de cel putin 600 lei si cel mult 1.200 lei.
- Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an indemnizatia este de cel putin 600 lei si cel mult 3.400 lei.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc..... Dar in lege nu se specifica clar : daca la depunerea dosarului optezi pt 2 ani , vei primi si in primul an tot un maxim de 1200 roni fara a se mai calcula 85% ???

Exista vreo solutie acum , pot face o alta cerere sa solicit perioada de 1 an ca sa pot beneficia de cei 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni ?

Multumesc mult !
1. - Din textele de lege de mai sus se intelege clar si nu mai este nevoie de interpretare:
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.

- Daca se putea ce spuneti dvs. era specificat expres in textele de lege.

2. Va redau, in continuare, din art.2 de mai sus:

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

3. Incercati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) poate exista posibilitatea (daca inca nu ati primit nici o indemnizatie pana acum) sa retrageti prima cerere si sa faceti alta.
Am inteles, multumesc !

Daca doresc sa ma intorc la serviciu pana copilul implineste 1 an, pot primi stimulentul de insertie ?
1. Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte) veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei unar pana implineste copilul 2 ani.

2. Atentie:
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atnci trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (fie ca tatal intra sau nu o luna in CCC), pentru a putea beneficia de stimulentul de insertie.
- Timp de o luna (care este rezervata CCC luat de tatal copilului) nu veti beneficia de indemnizatia pentru CCC sau de stimulentul de in sertie.

Alte discuții în legătură

Dosar indemnizatie crestere copil minuiza minuiza Buna ziua. Vreau sa depun dosarul pt indemnizatie crestere copil. Mi s-a spus de la primarie ca trebuie sa optez pt concediu de 2 ani, ca sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie dianamuresan dianamuresan Buna ziua, Va rog sa-mi confirmati daca sunt informata corect cu un rasp la urm intrebari: 1. Trebuie sa imi intocmesc dosarul pt indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil alinafay_bv alinafay_bv o lamurire exacta ,va rog. pentru un cocediu crestere copil, care varianta e carecta: 1)in primul an primesti 85% din veniturile nete pe ultimele 12 luni si ... (vezi toată discuția)