avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Contract de comision
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Contract de comision

Buna ziua,

Intrebarea mea este urmatoarea: la un contract de comision, in care comisionarul este angajat la o alta societate cu carte de munca, eu, comitentul, trebuie sa retin pe linga impozitul de 16% si contributia de sanatate ?

Va multumesc frumos pentru raspuns O seara buna !
Cel mai recent răspuns: gabi1 , utilizator 22:34, 21 Februarie 2009
Art. 52: Retinerea la sursa a impozitului reprezentând plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente

(1)Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentând plati anticipate, din veniturile platite:
a)venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b)venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignatie;
c)venituri din activitati desfasurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d)venituri din activitati desfasurate în baza contractelor/conventiilor civile încheiate potrivit Codului civil;
e)venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
f)venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.
(2)Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a)în cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicând o cota de impunere de 10% la venitul brut;
b)în cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. f), aplicând cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere;
(3)Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost platit venitul, cu exceptia impozitului aferent veniturilor prevazute la alin. (1) lit. f), pentru care termenul de virare este reglementat potrivit titlului IV.
Din nefericire contributia pentru asigurarile de sanatate se plateste pentru fiecare venit realizat in parte in conformitate cu prevederile faimoasei Legi 95/2006. Chiar daca nu realizezi venituri tot trebuie sa platesti asugurari in baza contractului de asigurare pe care trebuie sa-l inchei cu casa de care apartii si platesti asigurare la venitul minim. Traim in Romania si trebuie sa platim contributii de sanatate ca sa murim repede, repede prin spitale!!
Absurd, de vreme ce se plateste deja contributia de sanatate de catre angajator . Aveti dreptate, suntem in Romania .
Multumesc mult pt raspuns .
Un week-end placut !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stopaj sursa ionela11 ionela11 Buna ziua! Ce contributii curpinde un stopaj la sursa la finante pentru o societate comerciala?: CAS angajat, impozit pe salarii, sanatate angajat si somaj ... (vezi toată discuția)
Impozit pe veniturile obtinute in regim de consignatie ledonanabitir ledonanabitir Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu impozitul de10% ce se retine la valoarea marfurilor depuse in consignatie. -In cazul in care deponentul este ... (vezi toată discuția)
Contracte de prestari servicii versus contracte civile anagrigorescu anagrigorescu Buna ziua, Sunt o persoana juridica srl care a incheiat cate un contract de prestari servicii contabilitate (prestator) cu 2 intreprinderi ... (vezi toată discuția)