avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara salar

buna ziua as dori sa stiu daca unul din angajatii firmei a avul liber luna februarie si se mai poate face acuma o cerere de concediu fara salar si daca aceasta trebuie inregistrata la itm?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:57, 15 Martie 2013
1. Incepand cu data de 01.01.2011 la ITM nu se mai inregistreaza contracte individuale de munac si nici acte privind incheierea, executarea, modificarea şi incetarea contractelor individuale de munca.
Totul se face electronic prin REVISAL.

2. Codul Muncii reglementeaza in art.153 alin.2 ca, durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, iar in art.54 facultatea de a se suspenda raportul de munca in cazul in care se aproba un CFP.

3. Prin urmare, in regulamentul intern sau ccm aplicabil trebuie sa fie prevazuta durata CFP-ului ... in caz contrar , aceasta se poate negocia direct.
Suspendarea c.i.m. ca urmare a acordării unui CFP este optionala, dar daca se decide suspendarea atunci se va completa si se va transmite in REVISAL perioada CFP-ului in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii c.i.m.
In conformitate cu HG 500/2011 :
"Art. 3
(1)Registrul se întocmeşte în formă electronică.
(2)Registrul se completează în ordinea angajării şi cuprinde următoarele elemente:
...
h)perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale;
...
Art. 4
(1)Completarea, respectiv înregistrarea în registru a elementelor prevăzute la art. 3 alin. (2) se face după cum urmează:(1) Completarea, respectiv înregistrarea în registru a elementelor prevăzute la art. 3 alin. (2), şi transmiterea registrului se fac după cum urmează:
...
c)elementele prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. h) se înregistrează în registru în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data suspendării;
...Art. 9
(1)Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
...
c)necompletarea elementelor contractului individual de muncă conform art. 3, respectiv netransmiterea registrului în termenele prevăzute la art. 4;
...
(2)Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
...
b)cele prevăzute la lit. b)- c), cu amendă de la 5.000 lei la 8.000 lei;"

In concluzie, perioada de suspendare trebuie inregistrata in Revisal in maxim 20 zile lucratoare de la data suspendarii (la ITM nu se mai comunica nimic) .
aveti cumva un model de decizie de suspendare contract pentru CFP ???
Din pacate suspendarea c.i.m. ca urmare a aprobarii unui CFP nu este obligatorie ... prin urmare, nu se inregistreaza in REVISAL ... nu confundati prevederile legale care reglementeaza suspendarea unui c.i.m. ...

Decizie suspendare c.i.m.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cfp se inregistreaza obligatoriu in revisal? lylyan lylyan Buna ziua Daca salariatii au cfp este obligatorie decizie de suspendare/reluare si inregistrarea in revisal? Nu poate fi acordat cfp fara suspendarea ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata delia2007 delia2007 Buna ziua. Un concediu fara plata se opereaza in revisal in ziua in care este solicitat de salariat sau cu cateva zile inainte? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Concediu pt cresterea copilului ramona74 ramona74 concediul pt cresterea copilului se inregistreaza in revisal? (vezi toată discuția)