avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune-donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune-donatie

Buna ziua!
Va rog in raspuns pentru urmatoarea situatie:
Ambii parinti decedati(tata 1993,mama 2010).Dinte cei 6 copii,unul decedat(are la randul lui 2 copii).Unul dintre copii care a locuit cu mama in ultimii ani,doreste sa primeasca donatie casa parinteasca.Toti fratii sunt de acord pentru casa,mai putin pentru pamant(cca 2 ha.).As vrea sa stiu urmatoarele:
1 Daca succesiunea pentru parinti se poate dezbate in acelas timp sau pe rand.
2 Se poate dona casa fratelui,inainte de a se face succesiunea?.
3 Copii fratelui decedat trebuie sa participe la succesiune,daca nu au nici o pretentie(renunta la drepturile defunctului tata)?.
4 Daca fratii sunt de acord.se poate rezolva doar la un notar?
5 Cam care ar fi costurile dezbaterii succesiunii-aproximativ(avand in vedere ca perioada trecuta de la decesul tatalui mai ales,este mare?).
Va multumesc mult,celor care ma puteti ajuta!.
Cel mai recent răspuns: ghici_2013 , utilizator 15:37, 18 Martie 2013
1. Succesiunea poate fi dezbatuta concomitent pentru ambii parinti sau separat numai pentru unul dintre ei, la alegerea dvs.
2. Nu se poate dona casa fratelui cata vreme nu aveti calitatea de mostenitor pe care o dobanditii prin acceptarea mostenirii.
3. Renuntarea la mostenire se face dupa deschiderea succesiunii, deci e necesara participarea acestora.
4. Da.
5. Trebuie sa aveti in vedere valoarea masei succesorale, in functie de care se percepe un impozit de 1& pe fiecare an de la deces pana in prezent, onorariul noratului.
Multumesc mult pentru raspuns si promtitudine.
La pc.1 -"trebuie "dezbatuta successiunea pentru ambii parinti nu?
Sanatate va doresc!
Succesiunea se face separat pentru fiecare parinte, deci este vorba despre doua succesiuni pe care le puteti dezbate concomitent sau separat. Daca aveti bunuri in ambele mase succesorale, trebuie sa dezbateti ambele succesiuni.
Daca ambii parinti au decedat , trebuie sa dezbateti ambele mosteniri .
Nu puteti dona casa fratelui inainte de a dezbate mostenirea si de a dobandi efectiv acel imobil .
Copiii fratelui decedat , au dreptul la partea din mostenire ce s-ar fi cuvenit tatalui lor . Daca nu vor nimic din mostenire , trebuie sa mearga la notar si sa faca act de renuntare la mostenire .
Daca fratii se inteleg cu privire la drepturile ce li se cuvin si impartirea masei succesorale , da totul se poate solutiona de catre notar .
Am uitat sa va spun ca succesiunea se deschide la un birou notarial , din raza judecatoriei unde si-a avut ultimul domiciliu , ultimul defunct .
In ceea ce priveste costurile trebuie spus ca notarul va tine seama de valoarea bunurilor ce formeaza masa succesorala . Iar daca veti face si partajul va trebui sa faceti si cadastru .
Mergeti la un notar cu actele pe care le aveti si rugati-l sa va faca un calcul al onorariului si al celorlalte cheltuieli ce va trebui sa le platiti in legatura cu dezbaterea celor doua mosteniri .

Bafta !
Buna ziua!
Multumesc mult celor care mi-au raspuns si m-au "luminat'! :vishenka:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa succsesiune busu_nicoleta busu_nicoleta Buna ziua. As dori sa ma ajutati cu sfaturi privind taxa de succesiune pt tatal meu decedat acum 6 ani. In urma decesului nu s-a facut taxa de succesiune. In ... (vezi toată discuția)
Mostenire rosca_larisa2009 rosca_larisa2009 Se doreste a se face masa succesorala,existand un titlu de proprietate in care sunt mentionati toti frati,dintre care doar unul singur este proprietar adica cu ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire goghiu goghiu Buna ziua, A s dori sa ma lamuriti in legatura cu dezbaterea mostenirii, ce documente sunt necesare si care sunt costurile cu aproximatie a acestei ... (vezi toată discuția)