avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

am o vechime de 35 ani de munca
mam incdrat in munca in anul 1978 si muncesc si acum
sunt nascuta 01.09.1961
sex feminin si am virsta 51 ani
cind ma pot pensiona anticipat
:frantic:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:03, 16 Martie 2013
se poate plati din mina vechimea ptr. a creste stagiul de cotizare ptr. a te pensiona mai devreme ca virsta exista vreo modalitate:-/
Nu se poate plati retroactiv.

Venitul minim lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială este de 778 lei reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Contribuţia minimă lunară care trebuie achitată de persoanele asigurate cu contract de asigurare socială este 244 lei (778×31,3%).

[ link extern ]
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.

2. Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire la pensie domidom domidom Am cotizat 28 de ani la pensie, conform cartii de munca. Deoarece ies la pensie peste 2 ani si in tabelul corespunzator anului nasterii apare varsta de 60 ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizari radumihaela28 radumihaela28 Sunt din Bucuresti. Sunt nascuta in 1958, luna martie, ziua 26. Am 35 de ani de munca [am cotizat]. Ma pot pensiona anticipat fara penalizare, incepand cu ... (vezi toată discuția)
Posibilitati pensionare lescu lescu Buna ziua. Sunt nascuta la 1 iulie 1958 si am cumulat 27 de ani si 23 de zile de munca pana la 01.01.2009. De atunci, am mai lucrat doar episodic, sub forma de ... (vezi toată discuția)