avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casatoria intre un major si o minora
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casatoria intre un major si o minora


Este adevarat ca daca ai 17 ani si te casatoresti cu un baiat care este major poti parasi tara fara nici un fel de problema si fara nici un act notarial prin care parintii iti dau acordul sa parasesti tara? Este adevarat ca ti se da un an in plus la buletin?

Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
carolina_angelica, utilizator
:)))) nu este adevarat pentru ca nu poti sa te casatoresti fara acordul lor.

Art. 272

Vârsta matrimonială

(1) Căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani.

(2) Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.

(3) Dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă.

(4) De asemenea, în condiţiile art. 398, este suficientă încuviinţarea părintelui care exercită autoritatea părintească.

(5) Dacă nu există nici părinţi, nici tutore care să poată încuviinţa căsătoria, este necesară încuviinţarea persoanei sau a autorităţii care a fost abilitată să exercite drepturile părinteşti.
Pentru motive temeinice , minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical cu incuviintarea parintilor sau dupa caz a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela dela domiciliul minorului .
1. ca minora, va puteti casatori doar cu acordul parintilor & cu acordul instantei de tutela. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe.
2. prin casatorie dobanditi capacitatea deplina de exercitiu (ART. 39 din Codul Civil)- adica puteti vota, puteti cumpara tigari, puteti iesi din tara fara vreun acord din partea parintilor etc.

Ps: va recomand cu mare incredere sa vizionati filmul din 2011 in care joaca actorul George Pistereanu.

Succes!
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
ContSters267464, utilizator
@ilinca incuviintarea este dubla! Si a ocotitorului legal , ca este parinte sau tutore, dar si a instantei de tutela/autoritatea tutelara. Este adevarat ca daca parintii nu sunt de acord instanta decide insa ....tinand cont de interesul superior al copilului.

Si Carolina,....o sa vina o vreme cand ai sa vrei sa ti mai ia cineva un an din bulletin....nici nu gandesti cat de repede trece timpul .....

Ca si colega mea te sfatuiesc sa mai meditezi atat cat poti tu in situatia data , adica cu primavara asta care rascoleste hormonii adolescentilor, sa te gandesti ca peste cativa ani vei fi poate parinte , sa te gandesti daca te poti sustine singura financiar, daca Esti pregatita profesional...etc...

Succes! Si minte luminata....zic!
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
ContSters250994, utilizator
Prin casatorie minorul dobandeste capacitate deplina de exercitiu deci veti putea circula unde doriti dvs. fara acordul parintilor. Nu stiu daca si functionarii de la granita cunosc acest lucru, s-ar putea din nestiinta sa va intoarca inapoi in tara.

Alte discuții în legătură

Buna ziua fiul meu are 18 ani prietena lui 17 ,noi locuim in ... A1987 A1987 Buna ziua fiul meu are 18 ani prietena lui 17 ,noi locuim in strainatate iar copii vor sa ne urmeze ,problema e mama fetei nu vrea sai dea procura declaratie ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre un major si o minora slliver slliver Daca se poate infaptui casatoria intre un major si o minora fara consintamantul parintilor? Mai ales ca : Minorul dobândeşte, prin căsătorie, ... (vezi toată discuția)
Drepturile minorului de 16 ani marian96 marian96 As vrea sa intreb daca un minor de 16 ani isi poate castiga custodia ca fiind fara tutore/parinte, mai exact , sa fie singur ? Care sunt sansele? Au fost ... (vezi toată discuția)