avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea Codului Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea Codului Muncii

Buna seara,
Problema mea este urmatoarea: Am lucrat aproape 6 luni la o firma de paza. Am lucrat o luna in orasul meu, in Botosani dupa care am fost trimis intr-un obiectiv in alt oras, la Galati. Acolo am semnat un alt contract, unde era trecuta alta societate la angajator deoarece in obiectivul respectiv, beneficiarul vroia ca firma de paza sa fie in pefecta legalitate. Acolo am lucrat de pe 6 noiembrie 2012 pana acum doua zile cand mi s-a comunicat ca am fost dat afara si trebuie sa parasesc obiectivul. Problema cea mare e ca nu am mai luat salariul acolo din ianuarie, deci am 3 salarii restante la ei, si nici nu stiu ce salar au trecut ei pe contract pentru ca l-am semnat in alb, nici nu mi s-a dat un exemplar si mie asa cum cred ca e normal..deci nu stiu macar ce bani am de luat. Rog pe cineva care stie, sa-mi spuna ce pot sa fac.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:14, 16 Martie 2013
Solutia este depunerea unei sesizari la ITM Galati si/sau actiune in justitie. Oricum, altadata nu mai semnati in alb nici un fel de document, indiferent ce vi se promite.
@ nicolae67

1. Neplata salariului constituie o incalcare a obligatiilor asumate de angajator prin c.i.m. ... obligatie prevazuta de art.40 alin.2 C.mun.
Neplata salariului constituie un motiv penru a sesiza ITM-ul in raza caruia are sediul social angajatorului si/sau motiv pentru promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti locul de munca sau domuciliul.

2. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract munca ContSters42601 ContSters42601 Buna ziua, Cumnata mea sa angajat la un magazin in urma cu citiva ani ,dupa perioada de proba i sa dat un contract de munca in copie ,semnat si de ITM dar ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contract de munca Deea2407 Deea2407 Buna ziua, ma intereseaza cum as putea sa aflu data la care fostul meu angajator mi-a inregistrat contractul de munca si actele aditionale. Ideea este ca eu ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca user123456 user123456 M-am angajat in 29 mai la o firma, am dus toate actele necesare, dar nu am semnat nici un contract de munca. De la firma mi se spune ca am un contract pe ... (vezi toată discuția)