avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

as vrea sa stiu va rog cum este cu succesiunea?eu si mama avem un apartament de trei camere si tata a murit in 1993.eu sunt singurul mostenitor,mama este sotia.cat detin eu acum,cat mama?si daca va muri si mama cum se face succesiunea,ce presupune,e mai avantajos cu contract vanzare -cumparare acum ?cat va trebui sa dau eu in cazul mortii mamei ,cum decurge acest proces?deci sun unic mostenitor.
Cel mai recent răspuns: daniella28 , utilizator 07:30, 16 Martie 2013
In momentul de fata, daca apartamentul a fost bun comun al celor doi soti, cotele sunt urmatoarele:

Mama: 5/8
Dumneavoastra: 3/8

In cazul in care apartamentul a fost un bun al tatalui, cotele sunt urmatoarele:

Mama: 1/4
Dumneavoastra: 3/4

Fiind unicul mostenitor, nu trebuie sa va faceti probleme in ceea ce priveste dobandirea bunurilor dupa moartea mamei dumneavoastra. Banuiesc ca sunteti intr-o relatie buna cu aceasta. Asadar nu este nevoie de nici un contract. Nu intrati in concurs cu nici un alt mostenitor.
casa este bun comun mama cu tata in timpul casatoriei,ma gandeam ca nu voi avea bani de o succesiune poate,nu stiu cat costa,ce acte trebuie,daca imediat ce moare mama trebuie facuta,eu acum sunt coprproprietar cu ea dar este mai vantajos baneste sa fac act vanzare cumparare?cat costa unul si cat succesiunea.nu am niciun ban,mama are 73 ani.ma gandesc asa,pe viitor.
Succesiunea este mai ieftina decat vanzarea/ donatia.
Solutia in situatia dumneavoastra ar fi sa asteptati si sa faceti ambele succesiuni odata (a tatalui si a mamei, dupa decesul mamei). Nu intarziati mai mult de 2 ani de la decesul mamei, altfe platiti mai mult.
Din 1993 pana azi, uhuu, o să aveți de plătit un impozit de 1% din valoarea masei succesorale + onorariul notarului + taxa OCIP. Ala 1% o să vă cam usuce, cred eu.

Mama: 5/8
Dumneavoastra: 3/8
am facut cand a murit tata la notar,deci nu am cred de platit ca s-a platit atunci.am certificat de mostenitor,daca sunt coprroprietar de ce sa mai platesc dupa tata ca atunci am mers la notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am?-mostenire ella_camy ella_camy Ma izbesc de o problema si nu stiu ce drepturi am.Este vorba despre o mostenire. Bunica a decedat (de vreo 22 de ani). In urma ei au ramas in viata sotul si 2 ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune cu parinti necasatoriti robert paul robert paul Buna seara.Suntem 3 frati.Parintii nostri au cumparat un apartament prin 1979,(pe numele mamei mele-proprietar).Mama mea a murit acum 6 ani,dar n-am facut taxa ... (vezi toată discuția)
Dreptul la succesiune Margareta Trofin Margareta Trofin Buna seara sint fiica unica si adoptata. Dupa decesul tatalui meu adoptiv mama respectiv sotia acestuia, s-a recasatorit cu o persoana cu 6 fii. In urma cu 2 ... (vezi toată discuția)