avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pot lucra in pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pot lucra in pensie?

Vreau sa va intreb daca cineva care este la pensie anticipata, sau anticipata partial , mai poate lucra legal ( de exemplu ca vanzatoare la un chiosc), sau cei la pensie pentru limita de varsta? As angaja persoane in varsta, pensionari .
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters278009 , utilizator 19:12, 16 Martie 2013
Deci pot sa angajez doar cu pensie pentru limita de varsta?Am inteles bine ?
Potrivit art.118 din Legea nr.263/2010, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în sistemul public de pensii, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).

In sectorul bugetar, pensionarii aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public de pensii, care beneficiază de o pensie neta mai mică sau egală cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, respectiv 2223 lei pentru anul 2013 , pot cumula pensia neta cu salariul.
Multumesc mult , am inteles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie salariu ellaell ellaell Litera g. a articolului 83 din Codul Muncii precizeaza ca unui pensionar i se poate incheia doar CIM pe perioada determinata, iar art,84 prevede ca perioada ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salar segovia_48 segovia_48 Sunt pensionar la limita de varsta.Asi vrea sa stiu care sunt conditiile in care pot lucra si sa primesc pensie cumulat cu salar. (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu danyela36ro danyela36ro UN SALARIAT CARE ESTE PENSIONAR M.A.N. POATE LUCRA INTR-O INSTITUTIE PUBLICA SAU REGIE AUTONOMA.TREBUIE SA RENUNTE LA PENSIE? (vezi toată discuția)