Buna seara,
am fost retinut intr-o sectie de politie in bucuresti
fara sa fiu inregistrat in care am fost retinut in jur de
6 ore, am fost maltratat si au fost depuse
presiuni fizice si psihice asupra mea pentru a
depune o declaratie impotriva unei rude.
Nu mi-sa luat declaratia in prezenta unui avocat
si pana la urma am cedat din cauza batai pe care am luat-o
si am scris ce mi-sa dictat, mentionez ca scrisul in declaratie
de la inceput si pana la sfarsit difera din cauza ca nu puteam
sa scriu cursiv si coerent, intrebarea mea este:
Cum pot sa demontez aceasta declaratie in care am scris
ce au vrut domni politisti.
Tot timpul nu am stiut de cine am fost anchetat si nici gradul lor
desi au fost mai multe persoane implicate direct in ancheta si in bataie.
Plus superiori care intrebau cum merge ancheta si ii incuraja sa continuie.
Am solicitat un avocat si am fost batut si mai rau.
Buna seara.
O situatie similara am avut si eu numai ca la mine se faceau presiuni sa semnez o declaratie prin care o bucata din terenul castigat in intanta o cedez cuiva....de 2-3 ori pe saptamana politia venea cu amenintari la adresa mea ca ma vor inchiide daca nu semnez....am primit si o amenda "frumoasa"pe tema asta ca nu am vrut sa semne...dar pana la urma a venit si salvarea in urma unei"sesizari" Ministerului de Justitie.
Mentionez ca politistul care facea presiuni asupra mea avea unele "interese personale", (terenul vrand sa il cumpere fratele lui care era "sus pus" dupa cum s-a exprimat chiar el)
Referitor la intrebare....declaratia poate fi schimbata, completata in orice faza a procesului penal. O puteti schimba cand doriti dvs., chiar si de 10 ori. Declaratia este a dvs., nu va poate obliga nimeni sa scrieti ce nu doriti.Si cea care are valoare deplina in fata procurorului de caz este cea consemnata pe un proces verbal in formular tipizat cu nr. de inregistrare. In functie de acea declaratie, impreuna cu celelalte probe administrate in dosar, se va face o propunere legala (asta daca s-a inceput urmarirea penala) - scoatere de sub urmarire, trimitere in judecata.Politistul face propunerea, procurorul decide. Daca nu exista probe impotriva dvs., nu se incepe urmarirea penala. Daca ati recunoscut fapta in scris prin declaratia data, sigur se va incepe urmarirea penala. Consultati un avocat si mergeti in audienta la seful sectiei de politie unde ati dat declaratia. Daca nu rezolvati problema, mergeti in audienta la DGPMB, dar nu cred ca va fi cazul. Dvs. doriti sa va schimbati declaratia data. Va era mai usor daca ati fi scris in declaratia data ca va rezervati dreptul de a declara tot ce stiti cu privire la speta in cauza in prezenta unui aparator legal.
Oricum, prima declaratie va fi pastrata la dosar indiferent de ceea ce declarati dvs. ulterior.
În astfel de cazuri,chiar dacă încăperea este dotată cu aparatură video de înregistrare,ea,in momentul torturii(că nu'i pot spune altfel)va fi cu siguranţă "turn off".Sfatul meu,de persoană care a trecut prin ce spui tu,nu te pot sfătuii decât,că,dacă,pe viitor mai eşti implicat intr-o astfel de situaţie,să te ţii tare până iţi vine avocatul.Ei doar te bat,dar nu te omoară.Des,frica este mult mai mare decat pericolul in sine.
Domne,,,, e clar ca se poate dovedi cu inregistrari video ca omul a intrat si a iesit din sectie dupa 6 ore. Omul nu minte. Cu ce drept il tine pe omul acela 6 ore fara avocat. E un abuz. E sechestrare..... De ce nu ii spune ce drepturi are..... in consecinta de ce nu i le respecti? Adica sa aiba un avocat... deja ii incalci drepturile Omului. Daca mergi pe finete, abuzurile sunt unul dupa altul. Nici cetatenii nu sunt inteligenti.
Nu poate nimeni spune ca nu a fost acolo tinut impotriva vointei lui. Solicitati sanctionarea disciplinara a politistilor si tehnicienilor care opresc camera de inregistrari in timpul declaratiilor... Pai asa... poa sa faca orice, oricui si oricand si sa fie batuti toti oamenii care intra in toate sectiile de politie, inclusiv eu, tu si familia ta. Nu se poate chiar asa. Innereguli se gasesc domne...dar trebuie sa te duca capul sa iti aperi drepturile. Poate sa vina orice asociatie, daca tu ca cetatean nu te autosesizezi, degaba s-au inventat asociatii impotriva abuzurilor, avocati, parchet etc etc.
Aveti curajul sa faceti plangeri penale impotriva politistilor pentru abuz in serviciu, incalcarea drepturilor omului, sechestrare in sectia de politie.
Asta e adevarul... O sa vedeti cum in fata unui cetatean puternic, fug ca sobolanii. Evidetn recomandabil cu avocat. Bun si daca nu ai avocat, inseamna ca trebuie sa taci ca mortul, dupa ce te bate, te umileste, povestiti domne tot-tot-tot. Cu cuvintele dvs.... eu nu zic sa folositi expresii juridice, precum sechestrare, dar atunci folositi cuvinte simple... "m-au tinut impotriva vointei mele". Meritam sa fim batuti si pentru ce?
IN secunda in care esti batut si suni la 112.... automat vine cu masina si te duce asa batut la procuratura, apoi la IML si tu nu trebuie decat sa cooperezi, te duc ei peste tot cu masina....Calatorie placuta....Poate nu stiai, poate nu aveai mobilul la tine, poate erai stresat
Puteti face plangere impotriva masurilor si actelor de urmarire penala, conform art. 275, Cod Pr. Pen.:
“Art. 275. - Orice persoană poate face plângere împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală, dacă prin acestea s-a adus o vătămare intereselor sale legitime.
Se poate face plângere, în condiţiile prevăzute în alineatul precedent, şi împotriva rezoluţiei date potrivit art. 228 alin. 6.
Plângerea se adresează procurorului care supraveghează activitatea organului de cercetare penală şi se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penală.
Introducerea plângerii nu suspendă aducerea la îndeplinire a măsurii sau a actului care formează obiectul plângerii.
Obligaţia de înaintare a plângerii
Art. 276. - Când plângerea a fost depusă la organul de cercetare penală, acesta este obligat ca în termen de 48 de ore de la primirea ei să o înainteze procurorului împreună cu explicaţiile sale, atunci când acestea sunt necesare.
Termenul de rezolvare
Art. 277. - Procurorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 20 de zile de la primire şi să comunice de îndată persoanei care a făcut plângerea modul în care a fost rezolvată.”
In felul acesta, sunt sanse sa nu se tina cont de declaratia obtinuta prin constrangere si totodata, daca vi se va cere sa dati si alte declaratii, se justifica de ce veti declara altfel.
Mai mult, daca puteti proba abuzurile la care ati fost supus, puteti face plangere penala pentru „Arestare nelegala si cercetare abuziva si Supunerea la rele tratamente”, art. 266, 267 C.pen.
Procuror & politist
kjhrodi
:O Daca esti audiat de procuror intr-un caz penal care nu prezinta pericol social (regimul circulatie) , trebuie sa fie prezent in aceiasi incapere si ... (vezi toată discuția)