avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept Civil - Moºtenirea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept Civil - Moºtenirea

Bună ziua! Doresc să vă prezint o problemă un pic dificilă şi să aflu cele mai bune opţiuni:
Ipoteză:- Soţi decedaţi (1990 şi 2011)
- Imobil, valoare 60.000E
- Fiul Soţilor, unic descendent direct, este în procedură de executare silită, în solidar cu încă o persoană, pentru o pagubă de 45.000E faţă de un Creditor - instituţie de stat. Fiul nu şi-a exprimat opţiunea succesorală după decesul Soţiei (2011), în termen de 1 an dar deţine 3/8 din imobil după decesul Soţului (1990).
- Acesta are la rândul său 2 Fii.

Întrebări:1. Fiii Fiului (nepoţii Soţilor decedaţi) pot deschide succesiunea, fiind consideraţi descendenţi ai decedaţilor, în lipsa opţiunii succesorale a Tatălui sau în baza renunţării acestuia la moştenire?
2. Cât de mari sunt şansele ca Creditorul să intervină pe cale oblică (sau să afle de deschiderea succesiunii) pentru acoperirea pagubei Tatălui în termenul de 3 luni? Dacă intervine, imobilul se evaluează în favoarea Creditorului sau a moştenitorilor?
3. Dacă, presupunând că nepoţii totuşi deschid succesiunea iar Tatăl lor (Fiul decedaţilor) nu se prezintă sau renunţă la moştenire iar Creditorul intervine şi o acceptă în numele lui, în afară de revocarea renunţării mai pot exista şi alte efecte în defavoarea Moştenitorilor (de natură penală)?
4. Există alte posibilităţi ca Nepoţii sa intre în posesia celor 5/8 din imobil care li s-ar cuveni în cazul renunţării Tatălui, ocolind îndestularea Creditorului? Eventual valorificarea fără licitaţie a imobilului şi apoi plata pagubei? Sau transferarea moştenirii către nepoţi cu sechestru sau garanţie?
5. Se pot stabili sume exacte de plătit de către cei 2 solidari pentru a scade suma de 45.000?

Vă mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 18:45, 13 Aprilie 2013
vreo solutie? Multumesc!
1. Fiul defunctei fiind singurul descendent de gradul 1, renunţarea lui va profita descendenţilor de gradul 2 (nepoţii defunctului), care vin astfel la succesiune în nume propriu.

2. Din momentul în care ia cunoştinţă de renunţare, ţine doar de voinţa creditorului introducerea, în termenul de 3 luni, a cererii de revocare a renunţarii.

3. Nu se pot pune chestiuni de natură penală. Singura sancţiune este de natură civilă (diminuarea valorii succesiunii culese de aceştia)

4. Dacă creditorul introduce cererea de revocare, este la latitudinea lui să accepte o altă modalitate de stingere a creanţei.

5. În cadrul unei înţelegeri cu creditorul, se poate stabili orice, inclusiv fie divizarea creanţei între mnoştenitori, fie solidaritatea acestora.
Am inteles. Va multumesc mult pentru raspunsul concret pe care mi l-ati oferit! Ar mai fi o singura intrebare: descendentii de gradul 2 pot deschide succesiunea in numele lor in cazul lipsei de interes a descendentului de grad 1 (a trecerii perioadei de 1 an de la deces)?
Trecerea perioadei de 1 an in niciun caz nu inseamna ca respectivul a renuntat la mostenire. Este doar neacceptant in termen...

Vedeti doar sa nu accepte creditorii mostenirea pe cale oblica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii renuntare la mostenire Nevermind Nevermind Buna ziua, Rog suport in urmatoarea situatie. O familie compusa din 2 bunici (sot/sotie), mama (fica bunicilor) si fiul mamei (nepotul). - Bunicii nu au ... (vezi toată discuția)
Executare silita - acceptarea mostenirii de catre creditori crystyn71 crystyn71 Buna seara! Scuze de deranj , dar am si eu o mica nelamurire. Am un credit ajuns in stare de executare silita nu am bunuri pe numele meu ,dar in decembrie 2012 ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu unic moștenitor. cum poate fi evitată executarea silită a imobilului moștenit? V Mihai V Mihai Buna ziua! Felicitari comunitatii de aici pentru dezbaterile utile! Cazul meu: Sunt unic mostenitor al tatalui meu decedat cu 1 saptamana in urma, mama ... (vezi toată discuția)