avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata cartii de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata cartii de munca

am auzit ceva si vreau sa stiu daca este adevarat, daca o persoana isi plateste singura cartea de munca, dupa 1 an are dreptul la somaj ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 19 Martie 2013
1. Cum adica sa "platiti cartea de munca"?

2. - Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in cele 24 de luni premergtoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

- Acest stagiu de cotizare la somaj se poate indeplini daca platiti contributia la somaj timp de 12 luni, in conditiile prevazute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, urmãtoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, conform legii;
f) alte persoane care realizeazã venituri din activitãţi desfãşurate potrivit legii şi care nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a)-e).

Art. 22.
(1) Persoanele prevãzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate.

(2) Venitul lunar pentru care se asigura persoanele prevazute la art. 20 nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.


3. Asadar:
- Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 750 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,75 lei.
multumesc de raspuns,
adica sa isi plateasca singur contributia la somaj prin conventie, sau ceva de genul, iar dupa 12 luni sa inceteze cu acea conventie si sa beneficieze de somaj 6 luni.
Potrivit art.39 din Legea nr.76/2002 :
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;

b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;

c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj cristinaperdum cristinaperdum sunt angajata pe o perioada de 10 luni,daca imi platesc din mana contributiile sociale pana la 12 luni pot beneficia de somaj??? (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj Emmaluminita Emmaluminita Buna ziua. Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza: 6 luni, pentru ... (vezi toată discuția)
Somaj dsmihalea dsmihalea Buna ziua Eu am inceput sa imi platesc din mana cartea de munca si asigurarea...as dori sa imi platesc si la somaj....as dori sa stiu pe ce perioada trebuie ... (vezi toată discuția)