avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de invaliditate

Daca o persoana se pensioneaza pe caz de boala din motive medicale iar dupa o anumita perioada se reintoarce in cimpul muncii ce se intimpla?
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
dutu35, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:36, 20 Martie 2013
decizia de incadrare in grad de incapacitate de munca se face de catre comisiile de expertiza medicala din cadrul caselor teritoriale de pensii.
in cazul in care persoana este incadrata medical in gradul 3 poate lucra ca si angajat cu norma partiala de pana la 4 ore. incadrat in gradul 1 sau 2 - persoana nu poate cumula pensia cu venituri realizate dintr-o activitate profesionala.
Legea 263/2010

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:


) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
f) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;


Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;



IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate deveni pfa un pensionar pe caz de boala? tudorflorentina tudorflorentina Daca ma pensionez pe caz de boala, pot sa devin persoana fizica autorizata sau sa infiintez o Firma? (vezi toată discuția)
Pensia pe caz de boala alinutajenny alinutajenny daca o persoana pensionata pe caz de boala mai are voie sa munceasca si sa primeasca totodata pensie si salariu si unde pot face o sesizare pentru a se ... (vezi toată discuția)
Pot lucra cu conventie sau contract de colaborare daca am pensie gradul ii de invaliditate iuliangl iuliangl Buna ziua. Am o intrebare .Se poate sa lucrez cu conventie sau cu contract de colaborare daca beneficiez de pensie de grad II de invaliditate? Astept un ... (vezi toată discuția)