avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbarea numelui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbarea numelui

am crescut intr-o casa de copii si as dori sa-mi schimb numele de familie pentru ca adeseori sunt marginalizata pentru ca ma cheama ... deci sunt de etnie roma. pot sa trec pe numele mamei? chiar daca nu o cunosc? acum sunt pe numele tatei...
Cel mai recent răspuns: toradora , utilizator 17:21, 26 Martie 2013
Da, pe cale administrativa puteti sa va schimbati numele de familie cum doriti dvs.
Schimbarea numelui pe cale administrativa este reglementata prin Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice.

Potrivit OG nr. 41/2003, cetatenii romani pot obtine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea.

multumesc. dar cum fac asta? ce proceduri trebuie sa urmez sau ce acte am nevoie?
Cererea ( motivata temeinic) de schimbare a numelui se va depune la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor aflat în subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, în a carui raza teritoriala îsi are domiciliul solicitantul sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale unde domiciliaza.

La cerere trebuie anexate:
– copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
– un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
– certificatele de cazier judiciar si cazier fiscal ale solicitantului;
– orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
gi-jane2, moderator
si cat ma costa toate astea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume familie ana56 ana56 Sora mea , 60 ani, nu a fost casatorita in acte cu barbatul cu care are un copil.Copilul ,baiat , poarta numele de familie al tatalui. Tatal, in prezent este ... (vezi toată discuția)
Cum se poate lua numele de dinainte de casatorie TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.sant casatorita cu sotul meu din 2009 si am luat numele lui.cum as putea sa am si numele meu cel de dinainte de casatorie?trebuie neaparat sa dam ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil lucialuca lucialuca Buna ziua! Un copil a fost recunoscut de tatal biologic la nastere, dar mama a dorit ca baiatul sa poarte numele ei, parintii nefiind la acel moment casatoriti ... (vezi toată discuția)