avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi si obligatii fata de minor si invers
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi si obligatii fata de minor si invers

care sunt drepturile si obligatiile fata de copilul minor, provenit din casatoria anterioara a sotiei? dar drepturile si obligatiile copilului minor? copilul, fata, are 17 ani, a inceput viata sexuala la 14 ani, "iubitul" are 22 ani, in relatie sexuala de peste 4 ani, bunica fetei, soacra mea, ii permite acestuia sa vina si sa inopteze la noi, ac esta vine cca. 25 zile pe luna, fapt cu care nu sunt de acord. cand se cearta cu acesta, lipseste de acasa, in data de 2 martie am sunat la un club unde banuiam ca este, acestia au confirmat si au scos-o din club. sotia mea nu o poate stapani, si spune ca asa ii face de pe la 10 ani. tatal natural, nu are custodie, nu a mai platit pensie alimentara de peste 5 ani, are depusa o plangere formulata de sotie de peste 2 ani, fara raspuns. acesta nu a prezentat vre-un interes pana camd m-am casatorit, de atunci suna copilul si il "monteaza" impotriva noastra. copilul este mitoman, sotia nu doreste sa ia in calcul ajutor specializat, spunand doar ca seamana cu tatal copilului
Dvs ca si sot al mamei nu aveti nici drepturi si nici obligatii legale fata de copil si nici invers.
Inteleg ca fata sta la bunica si doar doarme la dvs fapt cu care nu sunteti de acord..
Iar mama ce sa stapaneasca.. un copil lasat la bunica ? Cam greu acu' la 17 ani.
Incercati cu vorba buna, luati-o la dvs de tot, vedeti care sunt nemultumirile copiului, vorbiti si cu sotia.. ca daca dansa ca mama se resemneaza " ca n-are ce sa faca ", chiar ca nu puteti aduce copilul pe calea cea buna. Nici timp nu prea aveti, peste un an copilul e major.


Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2013
gi-jane2, moderator
nu. locuim in acelasi imobil, fata pleaca cand vrea si cu cine vrea, "iubitul" vine peste refuzul meu cu acceptul bunicii... si daca se face ceva si iese scandal, bunica, subit, sufera de tensiune si altele.... impresionand sotia...
nu credeam ca legislatia nu prevede nimic in acest sens. copilul, mitoman, cu accese de furie (m-am cam saturat sa repar usi, sa zugravesc, etc. pentru ca sotia nu se impune in fata unei minore cu activitare sexuala, in casa ei, inca de la 13 ani), noi suntem casatoriti de 1 an
Of :( . Puteti merge la DGASPC sa le semnalati situatia, va pot da un sfat, poate ajungeti la o consiliere psihologica cu fata.
Parerea mea e ca nu puteti lupta cu situatia daca si sotia si bunica sunt impotriva solutiilor dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Incercati sa nu va distrugeti casnicia, caci nimeni nu va v-a da inapoi ceea ce pierdeti acum! Fiica, va pleca in viata, bine sau rau, si probabil isi va reveni, soacra va mai imbatrani un pic, tatal natural isi va pierde interesul, pe care oricum nu pare sa-l fi avut, iar dvs si sotia veti avea vietile distruse. Merita oare? Bunica ii permite nepoatei cate in luna si-n stele, alinandu-se cu gandul, biata fata a crescut fara tata, fata, chiar daca nimeni nu i-a spus asta, simte si exploateaza slabiciunea bunicii, sotia e la mijloc si probabil isi doreste sa se faca un pic de liniste si sa se bucure si ea de casnicia cu dvs. Sunt ferm convinsa ca fata procedeaza astfel si din nevoia de a atrage atentia, de "a se razbuna" pe dvs "intrusul" si nu in ultimul rand spre a testa sentimentele mamei. In masura in care intrati in acest joc, dovedind ca va afecteaza, tinta ei e atinsa! Incercati sa o sfatuiti, spunandu-i ca este la alegerea ei ce va face, ca daca are nevoie de dvs, o veti ajuta, dar cat timp nu intelege sa va respectati reciproc si sa aveti o atitudine civilizata de convietuire, nu puteti decat sa va achitati strict de cele datorate familiei si nimic mai mult, ea fiind cea care pierde.Incercati o SINGURA discutie, scurta! apoi nu mai reveniti. Nu va napustiti asupra "iubitului", il victimizati si ii dati fetei apa la moara. Purtati o discutie ca intre barbati cu el, spuneti-i ca nu va doriti sa-l dati afara din casa, dar ca asteptati de la el, ca barbat, sa aiba o atitudine demna si responsabila. Apoi, incercati macar o luna sa nu mai reactionati nicicum. Faceti-va programe cu sotia si ignorati-o pe fata! Exprimati-va regretul ca nu participa si ea din cauza ca e ocupata. Daca nu va mai razboiti cu cei doi, nu cred ca va mai fi interesant pentru ei "cool" sa faca in contra cuiva care nu-i baga in seama!Indiferenta s-ar putea sa-i demotiveze din aceasta fronda. Lasati-i singuri, nu mai faceti cumparaturi, mancare si s-ar putea sa nu mai fie "cool" sa faca foamea impreuna iar dvs sa va intoarceti multumit din oras cu sotia si sa povestiti ce pizza buna ati mancat la mall! (chiar daca nu e ce va doriti, strangeti din dinti si ignorati-o macar o luna).
Dvs ati avut dreptate in a opta pentru suport psihologic specializat, insa acesta nu se poate face cu forta. Ce descrieti sunt semnele unui copil revoltat si care a refulat in manifestari de protest si independenta in felul in care poate intelege un copil caruia nu i se ofera modele clare sau valabile.

Masuri legale mi-e teama ca ar fi ineficiente, chiar daca ar fi posibile. La ce ar folosi sa il reclamati pe cavaler pentru relatii cu o minora? Fata ar fi lipsita de o persoana fata de care se pare ca a reusit sa dezvolte un anumit atasament stabil vreme de 4 ani - relevant pentru nevoia ei de afectiune si stabilitate, dar si nevoia de "un barbat", in lipsa unui tata in familie.

Totusi, dupa implinirea a 18 ani nu va mai fi nici mama obligata sa o intretina, si ar putea exista o justificare a ruperii relatiei cu ea. Insa ce mama nu va mai vrea sa isi vada copilul? Si dvs , ca sot actual, cat ati putea rezista optiunii actualei sotii? Viata bate legea...E vorba aceea: intri in hora, joci pana la capat!

Gandind in perspectiva, poate fi util sa v-o apropiati si sa incercati sa ii castigati increderea. Dupa castigarea increderii acestei adolescente, veti putea sa colaborati cu ea. Actele impotriva ei vor eroda si bruma de incredere formala care ar putea exista.
Odata legata o comunicare si intretinuta cu ea, puteti avea surprize pozitive. Daca tot o descrieti ca influentabila, ganditi ca puteti folosi aceasta influentabilitate in folosul castigarii increderii ei de catre dvs impreuna cu mama ei, pentru a construi o relatie utila pentru viitorul adolescentei. Orice progres de acum, devreme, va va fi util si ii va fi util mai tarziu. E abia la inceputul vietii si va reveni des intre dvs si sotie. Ramane un copil pana tarziu. Asa ca ati putea sa redesenati aceasta legatura acum, pentru a functiona in viitor. Si puteti avea sansa sa intrati in acel rol de tata pentru ea, care i-a lipsit, insa banuiti ca nu si-a asteptat un tata care doar sa o certe-critice, ci unul care sa reuseasca sa o sprijine.

Iar primul blocaj in perceptie peste care se pare ca este necesar de trecut este cel referitor la "activitatea sexuala", cum o numiti. Puteti face corelatia cu ce am descris mai sus ca fiind poate imboldul si liantul acestei legaturi ( nevoie de afectiune de la altcineva, nevoia de a imparti si ea afectiune, chiar nevoie unui barbat alaturi de ea, in lipsa unui model masculin in tata ) cu vremurile in care traim, in care tabuurile sexuale in randul generatiei ei sunt altele decat cele ale generatiei dvs. Este doar o alta cheie in care puteti privi comportamentul.

Evident, e usor de dat sfaturi din exterior, dar daca tot le asteptati, poate va pot da niste idei pe care sa le adaptati la ceea ce cunoasteti ca fiind realitatea.

Alte discuții în legătură

Buna ziua,ma aflu in urmatoarea situatie eu si sotia am divortat ... oanna2017 oanna2017 buna ziua,ma aflu in urmatoarea situatie Eu si sotia am divortat la notar,la divort am hotarat sa cedam casa celor 2 minori (copii nostri) iar sotia sa aibe ... (vezi toată discuția)
Va rog sa mi raspundeti daca fratele meu va putea obtine custodia nu sunt robot nu sunt robot Sotia fratelui a plecat acum un an din domiciliu cu un alt barbat(am aflat ulterior)nu este divortata nici acum dar este gravida cu celalalt.are impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Legea privind decizia de a pleca de acasa la o varsta minora Larisa.isa67 Larisa.isa67 Buna seara , am o dilema in legutura cu plecatul de acasa la varsta de 17 ani pe propria raspundere la iubitul meu major, deoarece nu ma mai pot intelege cu ... (vezi toată discuția)