Buna ziua,
As dori sa stiu, daca fostul angajator are dreptul sa imi retina atestatul de formare profesionala?
Mentionez urmatoarele:
- cursul a fost platit de angajator si a fost trecut in contract o perioada de 5 ani, in care daca plecam trebuia sa platesc contravaloarea cursului
- am plecat de la unitatea respectiva dupa ce au trecut 5 ani de la absolvirea cursului prin acordul partilor
- in momentul in care mi-am facut lichidarea nu am avut nici o obiectie din partea angajatorului, doar ca am neglijat sa iau atestatul deoarece nu mi-a trebuit pana acum, iar acum angajatorul sustine ca daca a platit el cursul este proprietetea lui.
Va multumesc pentru orice ajutor.
Atestatul acela nu este proprietatea angajatorului, chiar daca a platit cursul ... faceti o solicitare scrisa sa va elibereze acel atesta , iar in caz de refuz va puteti adresa instantei de judecata.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) ...... in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.