avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Impozit pe venit sau pe profit?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Impozit pe venit sau pe profit?

Un SRL cu cod CAEN 6512, trebuie sa treaca la plata impozitului pe venit de la 01.02.2013?
(Pentru a avea statut de microintreprindere, o firma trebuie sa indeplineasca, cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, urmatoarele conditii:
• realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
• au de la 1 pana la 9 salariati, inclusiv;
• au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;
• capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile loca)
Cel mai recent răspuns: mihaelastir , utilizator 18:01, 21 Martie 2013
Conform codului Fiscal

TITLUL IV^1
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

ART. 112^1 Definiţia microîntreprinderii

În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);

b) *** Abrogat;

c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;

d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu.

(2) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 112^1.

(3) Pentru anul 2013, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 112^1 sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu 1 februarie 2013, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 25 martie 2013 inclusiv. Până la acest termen se va depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2013 - 31 ianuarie 2013, prin excepţie de la prevederile art. 34 şi 35.

(4) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. d) este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.

(5) Microîntreprinderile nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la art. 112^1.

(6) Nu sunt obligate să aplice sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.

(7) Persoanele juridice române care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementărilor legale în vigoare până la data de 1 februarie 2013 păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Microintreprindere cu activitate de intermediere bancara vasilicapop vasilicapop Buna ziua. Activitatea de intermedire bancara, cod caen 6612 , se incadreaza la impozit pe venit(microintreprindere) sau impozit pe profit? Societatea este o ... (vezi toată discuția)
Firma noua- obligativitatea depunerii declaratiei 010 fdlevente fdlevente Buna ziua, am preluat contabilitatii a unei firma noua infiintata (03.04.2013) si am observat pe site anaf figureaza ca platitor impozit pe profit, din cate ... (vezi toată discuția)
Microintreprindere cripa40 cripa40 In conditiile legislative actuale un cabinet medical veterinar cu un singur angajat se poate transforma in microintreprindere.? ce pasi trebuie urmati? ... (vezi toată discuția)