avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea Asociatiilor de Proprietari nr. 230/2007 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea Asociatiilor de Proprietari nr. 230/2007 incalcata

Va rog sa ma ajutati in legatura cu o nelamurire pe care o avem o parte din membrii asociatiei de prorpietari.
Unii membrii afirma ca desii exist anumite legi ale asociatiei, se poate sa nu se tina cont de ele daca la adunarea generala majoritatea alege acest lucru.
Va dau 2 exemple:
1. In Legea Asociatiilor de Proprietari nr. 230/2007 se specifica clar ca cheltuielile de intretinere lunare ale accensorului (nu cele de energie electrica ale lui) se plateste pe cota parte. Ei vor sa decida sa se plateasca pe numarul de persoane. E legal sa se incalce aceasta lege?
2. Tot in Legea Asociatiilor de Proprietari nr. 230/2007 se specifica ca Presedintele asociatiei de bloc are drept de semnatura asupra contului asociatiei.Administratoare doreste ca adunarea generala sa voteze ca doar ea sa aiba drepturi asupra contului? E legal acest lucru?
Asociatia de proprietari nu trebuie sa ia decizii in conformitate cu legile ei??

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mirela_74 , utilizator 11:43, 30 Mai 2013
1. Nu, trebuie făcut ce spune legea. Adunarea Generala ia decizii in limitele legii.
2. Asociatia este reprezentanta de președinte, el raspunde deci si el are drept la contul bancar. Ar trebui sa va intereseze de ce vrea doar administratorul acces la cont.

Asociatia ia decizii doar conform legii, orice alta decizie e nula.
In legea 230/2007 se prevede:
Art. 26. - Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.


In lege nu se specifica nimic despre cine si cum are drept de semnatura. Poate in statutul dv. sau in PV de constituire s-a precizat ceva in legatura cu acest subiect.
Dar..... drept de semnatura trebuie sa aiba cel putin 2 oameni deoarece se pune problema ca daca celui care opereaza curent in cont i se intampla ceva, se imbolnaveste, pleaca in concediu, ....moare....sa fie al doilea care sa poata opera in cont.
Pe de alta parte administratora este angajata a asociatiei si proprietarii NU trebuie sa lase fondurile asociatiei in mana unui singur om.
E drept ca in mod obisnuit numai administratora opereaza in cont pentru ca ea depune bani, plateste facturi, poate si scoate ceva bani, dar toate acestea trebuie atent monitorizate de presedintele asociatiei prin extrase de cont si rapoarte ale a tranzactiilor pentru fragmente de luna in care s-a operat in cont.
Cea de-a doua persoana cu specimen de semnatura este pentru rezerva de urgenta, dar si pentru verificarea conturilor. Nu oricine poate cere extras de cont, asa incat daca administratora omite sa prezinte aceste documente bancare, presedintele sa aiba posibilitatea sa ceara aceste rapoarte bancare.
1-Adunarea generala nu poate dispune masuri/hotarari in contradictie cu prevederile in vigoarenChiar daca adunarea generala dispune hotarari aflate in contradictie cu dispozitiile in vigoare,proprietarii au dreptul sa actioneze in justitie respectiva hotarare
termenul de 45 de zile de contestare a hotararilor dispuse de adunarea generala a fost apreciat drept neconstitutional prin
Decizia nr 670 din 18 mai 2011, Curtea Constitutionala a stabilit:

"In aceste conditii, Curtea apreciaza ca proprietarii care nu au avut cunostinta de adunarea generala a asociatiei de proprietari si nici de faptul ca s-a adoptat o hotarare a acesteia, prin care au fost afectati, se pot afla in situatia de a nu putea contesta hotararea in termenul prevazut de norma legala criticata, si anume cel de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Din aceasta perspectiva, Curtea constata ca art. 26 din Legea nr. 230/2007 aduce atingere dreptului de a accede efectiv la justitie pentru apararea drepturilor legitime al persoanelor interesate.

1. Admite exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si constata ca sintagma "de la adoptarea acesteia" este neconstitutionala.


2-Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia
Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.


1. O hoatarare luata impotriva legii in adunarea generala poate fi atacata in instanta de persoanele interesate, asa cum s-a aratat mai sus.
2. Acces la contul din banca trebuie sa aiba conducerea asociatiei, in primul rand presedintele si/sau un alt membru al comitetului (vicepresedinte). Poate avea dreptul sa faca operatiuni in cont si administratorul in anumite conditii.
Concret noi, de multi ani, avem conturi si conventii cu doua banci. In ambele avem ca prima semnatura cu drept sa faca orice presedintele si vicepresedintele. Administratorul are a doua semnatura, aceasta permitandu-i sa scoata bani ori sa faca transferuri din conturile asociatiei numai daca are si prima semnatura pe instrumentul de plata (a presedintelui sau vicepresedintelui).
In acest fel administratorul de unul singur nu poate decat sa depuna in cont ca si orice alta persoana din asociatie sau din afara asociatiei. De scos sau transferat bani, administratorul poate doar cu semnatura unui din cei doi ce au prima semnatura.
Presedintele sau vicepresedintele pot dispune fiecare in parte de banii din cont fara semnatura administratorului.
Speram sa nu moara presedintele si vicepresedintele amandoi odata!
Cum furnizorii de utilitati sunt cunoscuti intrebati la banca daca se poate limita dreptul de plata al administratorului la acestia si atunci problema e rezolvata. Administratoarea isi face treaba pentru majoritatea problemelor fara sa se roage de nimeni pentru o semnatura.

Pentru alte sume actioneaza dreptul de "prima semnatura" al presedintelui sau al altei persoane desemnate.

De exemplu salariul administratorului si al altor angajati il riidca presedintele de la banca si il inmaneza administratorului sub semantura, pentru ca acesta sa poata plati oamenii.

Alte discuții în legătură

Cine face operatiuni prin banca? Paraslica Paraslica Poate presedintele asociației de proprietari să retragă numerar sume de bani din contul asociației din bancă numai cu semnătura sa? ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat handsu handsu Daca presedintele asociatiei de proprietari poate incheia cu asociatia de proprietari la care este peresedinte un contract de comodat ,sa fie retribuit pentru ... (vezi toată discuția)
Functia de vicepresedinte si secretar aecobob aecobob Buna ziua Va rog sa ma lamuriti ce presupune, practic, functia de vicepresedinte la o asociatie de proprietari in afara de specificatia de la Art.21(3) : ... (vezi toată discuția)