avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Functia de vicepresedinte si secretar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Functia de vicepresedinte si secretar

Buna ziua
Va rog sa ma lamuriti ce presupune, practic, functia de vicepresedinte la o asociatie de proprietari in afara de specificatia de la Art.21(3) : "Presedintele, in situatii deosebite, poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepresedinte caruia ii poate delega atributiile sale. "
De aici trebuie sa trag concluzia ca trebuie sa am specimen de semnatura in banca si sa semnez in locul presedintelui cand nu este disponibil? Sa-mi dea stampila lui pe perioada indisponibilitatii lui ? Daca nu doresc sa ma implic in aceste probleme fiind vicepresedinte "doar cu numele pentru ca asa prevede legea" este normal ?
Deasemenea functia de secretar(fiind o asociatie mare) este prevazuta in lege? Sau se poate asimila cu alta functie ? Apoi urmatoarele sarcini si responsabilitati sunt normale pentru secretar sau sunt atributii ale presedintelui, delegate catre functia de secretar, pentru a scapa de sarcini ?
"Participa la indeplinirea hotararilor adunarii generale si deciziilor comitetului executiv.
Respecta prevederile legale, statutul, acordul de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea asociatiei.
Propune masuri si activitati pentru buna functionare a activitatilor de gestionare a documentelor si corespondentei.
Intocmeste procesele verbale ale sedintelor comitetului executiv si adunarilor generale.
Pastreaza corespondenta si o inregistreaza atat cu agentii economici cat si cu locatarii.
Centralizeaza cererile proprietarilor si le prezinta spre aprobare si avizare presedintelui asociatiei.
Lunar prezinta in sedintele de comitet corespondenta la care trebuie sa se dea raspuns in termen legal.
Sarcinile si atributiile pot fi completate cu dispozitii trasate de presedinte si de comitetul executiv."
Multumesc
De unde ati citat? Chestia cu secretarul.....
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2014
elga50, moderator
Art.21(3) din Legea 230/2007

Chestia cu secretarul este o functie care este "inventata" de presedinte.Sau se poate sa se asimileze si aceasta functie in lege?
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2014
Adriantot, moderator
1-Functia de vicepresedinte al asociatiei de proprietari presupune preluarea provizorie a responsabilitatilor si atributiilor presedintelui de asociatie
Sa-mi dea stampila lui pe perioada indisponibilitatii lui

Asociatia de proprietari detine o singura stampila care in baza dispozitiilor in vigoare ,este detinuta de reprezentantul legal al asociatiei de proprietari in persoana presedintelui
2-Norma in vigoare nu prevede functia de "secretar"
1. Trebuie sa intelegeti ca nimeni nu este obligat sa raspunda intrebarii dumneavoastra si, cu atat mai mult, nu vi se poate garanta un raspuns complet, corect si de actualitate. Trebuie sa discerneti singur in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii.

2. Chiar daca nu exista mentionata expres in lege functia de "secretar" , Legea 230/2007 nu o interzice.
Art. 27
Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a)alege si revoca din functie presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociatiei de proprietari;
...

aecobob a scris:
Va rog sa ma lamuriti ce presupune, practic, functia de vicepresedinte la o asociatie de proprietari in afara de specificatia de la Art.21(3) : "Presedintele, in situatii deosebite, poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepresedinte caruia ii poate delega atributiile sale."

Art.21(3) arata doar modalitatea cum poate fi cineva vicepresedinte. Vicepresedintele este un membru al comitetului numit de presedinte care-i delega atributiunile de presedinte.
Asta inseamna ca atat timp cat presedintele nu-si poate indeplini atributiunile, vicepresedintele indeplineste toate atributiunile presedintelui. Ca sa aflati aceste atribuitiuni cititi in lege si in norme tot ce se spune despre presedinte.
De aici trebuie sa trag concluzia ca trebuie sa am specimen de semnatura in banca si sa semnez in locul presedintelui cand nu este disponibil? Sa-mi dea stampila lui pe perioada indisponibilitatii lui ? Daca nu doresc sa ma implic in aceste probleme fiind vicepresedinte "doar cu numele pentru ca asa prevede legea" este normal ?

Da, trebuie sa aveti specimen de semnatura in banca atat timp cat indepliniti functia de vicepresedinte iar in lipsa presedintelui sunt necesare operatiuni prin banca. Solutia este ca atat presedintele cat si vicepresedintele sa aiba drept de prima semnatura in banca, in asociatiile unde presedintele pleaca mai des si-si delega atributiunile mai des catre vicepresedinte.
De semnat nu semnati in locul presedintelui ci puneti semnatura si stampila pe numele dumneavoastra. Sigur ca va da stampila daca vreti sa mearga lucrurile normal in asociatie.
Daca nu doriti sa va implicati, spuneti-i presedintelui atunci cand vrea sa va numeasca vicepresedinte ca nu vreti si presedintele va desemna alt membru din comitet ca vicepresedinte. Legea nu prevede ca cineva sa ocupe o functie "doar cu numele".
Deasemenea functia de secretar(fiind o asociatie mare) este prevazuta in lege? Sau se poate asimila cu alta functie ?

Intr-o asociatie mare pentru buna gestionare este bine ca membrii comitetului executiv sa-si asume sarcini concrete pentru care pot fi si remunerati, asa cum prevede legea.
Asa ca un membru al comitetului, care se pricepe, caruia-i place munca de secretariat, poate fi secretar cu toate atribuitinile pe care le-ati enumerat dumneavoastra, sigur, cu conditia sa accepta, asa cum spuneam si de vicepresedinte.
Alti membri ai comitetului pot raspunde de cate o scara, ori de cate un bloc, in asociatiile mai mari pentru a ajuta la administrare. Altii pot face parte dintr-o comisie tehnica, altii dintr-o comisie economica..., dupa necesitati.
Un membru al comitetului poate sa se ocupe de problemele juridice ale asociatiei daca se pricepe sau are calificare...
Apoi membrii comitetului pot prelua toate atributiunile administratorului atunci cand asociatia nu are administrator, indiferent de motive. Asa ca unul poate prelua casieria, altul contabilitatea, altul partea tehnica, altul sa se ocupe de listele de plata, de furnizori...

Asadar, comitetul executiv poate sa se organizeze si sa-si faca o organigrama functionala si eficienta in care sa fie cuprinsi membrii comitetului cu atributiuni concrete, pe langa cele general prevazute in legislatie, iar intr-o asociatie mare secretarul chiar are mult de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)
Contract asociatia de proprietari MihaelaDAM MihaelaDAM Un contract incheiat intre asociatia de proprietari si firma de curatenie este valabil daca este semnat din partea asociatiei de un loctiitor de presedinte? ... (vezi toată discuția)
Mandatar presedinte asoc cibo0505 cibo0505 Buna ziua, La asoc de bloc unde stau, exisa urmatoarea situatie creata: in urma schimbarii comitetului, s-a ales un presedinte proprietar de bloc, si unul ... (vezi toată discuția)