avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Conducere fara permis - pedeapsa, antecedente
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Conducere fara permis - pedeapsa, antecedente

ce pedeapsa primeste o persoana prinsa conducand un autovehicul pe drumurile publice fara permis de conducere? a avut in 2000 o pedeapsa cu suspendare,nu a facut reabilitarea nici acum.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:25, 22 Martie 2013
Potrivit dipozitiilor art. 85 din OUG 195/2002 alin.1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
In aceasta situatie daca pedeapsa aplicata pentru infractiunea savarsita in anul 2000 este mai mare de un an, nu poate beneficia de suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Este posibila sa fi intervenit reabilitarea de drept.A se vedea art. 86 C. pen:
""Daca condamnatul nu a savarsit nicio infractiune inlauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art 83 si 84, el este reabilitat de drept.""
Tinand seama ca termenul de incercare este de 2 ani la care sa adauga durata pedepsei , cu nu poate fi mai mare de 3 ani, deci maxim 5 ani termenul de incercare, este foarte probabil sa fi intervenit reabilitarea de drept.
Asta nu insemna ca se va aplica neaparat o pedeapsa cu suspendare.
nu a savarsit nici o infractiune de atunci,totusi acum i-a aparut aceasta suspendare,si astfel s-a ajuns la dosar penal..daca nu avea suspendarea i se dadea o amenda.( ca a condus pe drum de piatra,prin sat).
Pedeapsa prevazuta de disp.art 86 al.1 din Oug 195/2002 este situata intre un minim special de 1 an si un maxim special de 5 ani inchisoare.
Inculpatul are posibilitatea sa uzeze de disp. art 320 ind.1 c.proc.pen. ( recunoasterea vinovatiei), situatie in care instanta va pronunta condamnarea inc.care beneficiaza de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedesapsa.
De asemenea instanta poate retine la individualizarea pedepsei si circumstantele atenuante prev. de art 74- 76 c.pen.si sa se orienteez la o pedeapsa situata sub minimul special redus cu 1/3.
In privinta modalitatii de executare, nu are relevanta cuantumul pedepsei aplicate in anul 2000.
Instanta poate aplica o pedeapsa cu aplic art 81 c.pen., respectiv cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pentru ca disp.art 81 lit b) prevad si o exceptie si anume " afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul din cazurile prevazute in art 38 c.pen, si anume cazurile in care a intervenit reabilitarea, sau pentru care s-a implinit termenul de reabilitare, asa cum este in cazul de fata.
Art. 81
Condiţiile de aplicare a suspendării condiţionate
Instanţa poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumită durată, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 3 ani sau amendă;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni, afară de cazul când condamnarea intră în vreunul dintre cazurile prevăzute în art. 38;
c) se apreciază că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executarea acesteia.
..................................................
Art. 38
Condamnările care nu atrag starea de recidivă
........................................................
La stabilirea stării de recidivă nu se ţine seama de hotărârile de condamnare privitoare la:
De asemenea, nu se ţine seama de condamnările pentru care a intervenit reabilitarea, sau în privinţa cărora s-a împlinit termenul de reabilitare.



Reabilitarea de drept reglementata in cuprinsul art. 134 intervine doar in cazul in care pedeapsa inchisorii la care a fost condamnat inculpatul nu depaseste un an. In speta de fata, utilizarorul nu a precizat cuantumul pedepsei la care a fost condamnat inculpatul, motiv pentru care nu se poate afirma ca a intervenit reabilitarea de drept.
In toate celelalte cazuri, reabilitarea nu intervine de drept, ci trebuie constatata de catre instanta de judecata, potrivit art. 135 C.pen. In aceasta situatie, daca pedepasa la care a fost condamnat in 2000 este mai mare de un an si nu a formulat cerere de reabilitare, nu se poate aplica o pedeapsa cu suspendarea executarii pedepsei.

Alte discuții în legătură

Stergerea cazierului abrassu abrassu Buna ziua,pe 7 noiembrie 2006 am primit o pedeapsa de 1an si 3 luni cu suspendare 2 ani de incercare pentru consum bauturi alcolice.Acum pe 7 februarie 2010 se ... (vezi toată discuția)
Recurs - explicatie sentinta geo-vem geo-vem Dispus rejudecarea Solutia pe scurt: Respinge ca nefondate cererile formulate de recurentul parte vătămată şi civilă M.N. şi recurentul inculpat D.S ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea de drept in cazul unei ped. pentru furt cu suspendarea conditionata a executarii adriancrisan adriancrisan Buna ziua Am o nelamurire in privinta reabilitarii de drept si va rog sa ma ajutati daca puteti cu informatii despre acest caz in special data la care ar ... (vezi toată discuția)