X chiar daca este mostenitor rezervatar, sezinar si privilegiat tot trebuie sa accepte mostenirea. :) Exista de asemenea si executorul cu sezina care poate fi o terta persoana. :D
In ceea ce priveste ultimele precizari ale D-ului anona1963, acum 3 ani eram in 2010, asadar se aplica vechiul Cod civil atat atunci cat si acuma. Neretroactivitatea legii civile, v-am mai scris asta la un alt topic...:rolleyes:
Incercati varianta cu acceptarea tacita a mostenirii. Cine stie? Poate exista o astfel de situatie... Daca X a vandut un bun al defunctului printr-un act autentic stiind sigur ca nu este al sau si ca este al celui decedat, atunci actul respectv va fi anulat pentru ca a fost vandut bunul altuia, dar actul va avea valoare de acceptare tacita a mostenirii. (autentica) De asemenea, daca X a vandut un bun al sau printr-un act autentic, crezand insa ca acel bun este al defunctului, actul va fi valabil ca vanzare cumparare si va avea valoare si ca acceptare tacita a mostenirii. (tot autentica) La fel este si in cazul actelor sub semnatura privata, daca se poate aplica principiul conversiunii actelor juridice.
Acum cred ca ati inteles mai clar ce zic. :)
ma apropi de un inteles complet :P ... Pana maine nu pot sti ce cod se aplica...stiu ce presupune neretroactivitatea legii civile..dar maine voi afla datele exacte...Astazi stiu doar ca este mai mult de un an de la decesul parintelui domnului X.
problema este urmatoarea, nici una din rude nu cred sa-si fi exercitat acceptarea mostenirii in termenul de prescriptie (fie de 6 luni sau de un an). Cu toate acestea, rudele au mers de curand la un birou notarial, au dezbatut succesiunea, au obtinut un titlu de mostenitor si au vandut bunurile. Cele doua rude, probabil ca nu au mentionat in fata notarului ca mai exista un al 3-lea mostenitor si astfel, domnul X nu a primit o notificare din partea notarului pentru a fi chemat la aceasta dezbatere succesorala. Incerc sa inteleg fenomenul, pentru ca in tara asta cu siguranta putini cunosc despre existanta acestui termen de prescriptie si in felul acesta poti elimina din calitatea de mostenitor foarte usor pe cineva. Plus ca. in conditiile in care exista niste declaratii mincinoase date de rude in fata notarului, voi putea aduce sub forta unei amenintari vualate si acest argument in discutie, pentru ca domnul X sa poate sa-si incaseze dreptul sau pecuniar. Vreau sa inteleg foarte bine fenomenul...inca imi este neclar. inseamna ca intotdeauna, doi frati pot astepta un an, iar mai apoi sa mearga pe ascuns in fata unui notar si sa-l dezmosteneasca prin prescriptie si declaratii mincinoase pun un al treilea frate...
si inca ceva, sa presupunem ca intr-un sat de moti din ardeal, moare un cetatean. Chiar vi se pare ca mostenitorii acestuia dau fuga la notar in termen de 6 luni pentru a declara in forma autentica acceptarea mostenirii? Chiar se poate ca 5 frati mostenitori sa execute acte ce determina o acceptare tacita a mostenirii? Ce se intampla, daca peste 4 ani se hotarasc sa vanda ceva? constata ca nu mai au calitatea de mostenitori? chiar nu pricep cum functioneaza institutia asta...
Notarul face chemarile. Nu mostenitorii se cheama unii pe altii, ca doar ar fi culmea :)) si trebuie sa existe un termen de acceptare, ca altfel ce s-ar mai alege de mostenire??! Cand nu este nici un mostenitor, mostenirea devine vacanta si o primeste statul.
PS: in Romania oamenii saraci dau buzna sa accepte mostenirea din prima zi :D
parerea mea este ca ptr a nu se mai face falsificari sau declaratii mincinoase,ar trebui ca notarul sa aiba niste legi care trebuiesc impuse celor care vin la dezbatere succesiune mostenire. Cum?
Iata cum: Parintele moare. La succesiune se prezinta 2 frati care spun ca sunt mostenitori. Notarul nu ar trebui sa-i creada. Ar trebui sa le spuna la acesti 2 frati sa mearga la institutia Y si sa ceara de acolo o adeverinta in care sa se specifice cati copii a avut parintele. Institutia Y elibereaza o adeverinta in care specifica ca parintele a avut un nr de copii si cum ii cheama,plus cati ani au fiecare. Apoi acesti 2 frati pot merge la notar cu adeverinta eliberata de institutia Y la notar,iar notarul vede daca vorbele fratilor este adevarata sau nu.
Cam asa ar fi trebuit procedat. La ora actuala parintii copiilor au un act numit: LIVRET DE FAMILIE,in care acolo se mentioneaza cati copii are.
Asa ar fi mai usor,si nu s-ar mai face smecherii.