avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Competenta teritoriala - plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Competenta teritoriala - plangere penala

am înțeles că pot depune plângerea penală la procuratura, poliția din zona unde am domiciliul, chiar dacă cel pe care îl reclam și faptele incriminate s-au petrecut la domiciliul acestuia.
este corect?
Cel mai recent răspuns: lara12 , utilizator 11:54, 25 Martie 2013
Da, puteţi depune plângerea şi la parchetul sau la organele de poliţie de la locul comiterii faptei , exitând o competenţă teritorială alternativă.Astfel, plângerea poate fi depusă, conform legii la:
a) locul unde a fostz săvârşită infracţiunea ;
b) locul unde a fost prins făptuitorul;
c) locul unde locuieşte făptuitorul;
d) locul unde locuieşte persoana vătămată.
Judecarea cauzei revine aceleia dintre instanţele competente potrivit alin. 1, în a cărei rază teritorială s-a efectuat urmărirea penală.
Aplauda


Organul de urmarire penala este sesizat prin plangere sau denunt, ori se sesizeaza din oficiu cand afla pe orice alta cale ca s-a savarsit o infractiune. In cazul in care organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal in acest sens.
Cand, potrivit legii, punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila ori la sesizarea sau cu autorizarea organului prevazut de lege, urmarirea penala nu poate incepe in lipsa acestora.
Competenta dupa teritoriu este determinata de (in aceasta ordine):
a) locul unde a fost savarsita infractiunea;
b) locul unde a fost prins faptuitorul;
c) locul unde locuieste faptuitorul;
d) locul unde locuieste persoana vatamata.
Judecarea cauzei revine aceleia dintre instantele competente potrivit alin. 1, in a carei circumscriptie s-a efectuat urmarirea penala.
Plangerea trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, indicarea faptuitorului daca este cunoscut si a mijloacelor de proba.
Numai bine!
Deci mă încadrez la "locul unde locuiște partea vătămată"
Încerc să evit, in acest fel, ca instrumentarea plangerii sa fie făcută de organele de pe raza domiciliului celui pe care doresc să-l reclam, din pricina relațiilor pe care acesta a dovedit ca le are.

Multumesc mult, doamnelor moderator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala plangere penala marik0 marik0 Buna ziua, as dori sa stiu daca se poate introduce o plangere penala la parchetul in circumscriptia caruia isi are domiciliul persoana vatamata. Adica, ... (vezi toată discuția)
Plangere penala prealabila... Georgian2all Georgian2all Buna seara. Am cateva intrebari, la care va rog sa ma lamuriti pe cat posibil: 1) unde se depune o plangere penala prealabila cu mai multi faptuitori? 2) ... (vezi toată discuția)
Aceeasi pb! manuel26 manuel26 BUNA ZIUA!AM CAM ACEEASI PROBLEMA CA SI RAZVANDICU...VREAU SA INCEP UN PROCES PENAL PT FALS SI UZ DE FALS,FOSTUL ANGAJATOR SI MI A MODIFICAT UN INSCRIS CARE NU ... (vezi toată discuția)