avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Trebuie sa platesc 0.85% pt.concedii medicale pe ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Trebuie sa platesc 0.85% pt.concedii medicale pe perioada de pre si postnatal ca PFA?

Buna ziua.Sunt pfa(medic dentist),si am intrat din data de 01.03.2013 in concediu prenatal,trebuie sa nasc in jurul datei de 5 mai 2013.Din 2009,am platit la zi,conform venitului declarat si realizat: 5.5% sanatate,si 0.85% concediu medical(plus 16% impozit).
Interbarea:cat sunt in concediu pre si postnatal(cele 126 zile) si am activitatea suspendata,sunt obligat sa platesc in continuare cele 0.85% pt.concedii medicale?Am fost astazi la Casa de Sanatate,ca sa predau concediul medical pt.luna Martie,iar doamna care a preluat pt.plata,sustine ca DA,deoarece altfel nu poate sa-mi plateasca pentru perioada respectiva (126 zile) concediul pre si postnatal.Mentionez,ca pana la data intrarii in concediu am la zi platita tot(16% impozit,5.5% sanatate,0.85% concediu medical).
Daca trebuie sa platesc care este baza legala,sau daca nu la fel(inclusiv art.din lege).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:39, 15 Mai 2013
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2.
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.

(2) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la alin. (1) sunt denumite în continuare concedii şi indemnizaţii.


Art. 44.
(1) Contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate nu se datoreazã asupra indemnizaţiilor reglementate de prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, datoratã de angajatori pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate suportate din fondurile proprii ale acestora.

(2) Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii nu se datoreazã asupra indemnizaţiilor reglementate de prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, datoratã de angajatori pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate suportate din fondurile proprii ale acestora şi, respectiv, a indemnizaţiilor pentru accidente de muncã şi boli profesionale.
(articol modificat prin art. unic pct. 15 din Legea nr. 399/2006, în vigoare de la 9 noiembrie 2006)


2. Mergeti cu acest text de lege la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si aratati-le ca nu datorati contributia pentru concedii si indemnizatii (0,85%) pe perioada de concediu de maternitate si nici contributiade asigurari sociale de sanatate (5,5%).
Deci,in concluzie inteleg,ca numai angajatorii sunt obligati sa plateasca dupa angajati,eu neintrind in aceasta categorie,corect?
1. Angajatorii platesc numai pentru sumele suportate de ei, adica pentru primele 5 zile de concedii medicale.

2. Dar in cazul concediului de maternitate angajatorul nu suporta nimic, toata indemnizatia pentru concediul de maternitate este suportata de CJAS.

3. Din OUG 158/2005:

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Multumesc pt.raspuns.
Drept urmare am reusit sa recuperez suma pe care am platit in plus la CJAS,dar acum a aparut o noua problema:nici pana astazi(14.05.2013)nu au virat indemnizatia de concediu postnatal pt.luna Aprilie,desii conform OUG 158/2005 Art.36 termenul este pana la 10 a lunii urmatoare pentru care s-a predat concediul medical.Mentionez,ca concediul medical am predat inca la sfarsitul lunii trecure(aprilie).Cum sa procedez ca sa nu mai bata joc de mine?

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie pre si post natal (126 zile) cand avem si venituri extra-salariale, ca persoana fizica gaby_carey gaby_carey Anterior celor 6 luni raportate la luna in care voi intra in pre si postnatal (luate toate 126 zile odata in sept 2014 - dupa nastere), am avut pe langa ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate dupa concediu fara plata anic anic Buna ziua! Pe 28 septembrie 2012 mi s-a terminat concediul de 2 ani pt ingrijirea copilului (al patrulea copil). Am lucrat pana pe 15 noiembrie 2012 dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu postnatal tano.vis tano.vis daca te angajezi cu 3 luni inainte de a naste, in ultimul an neavand ocupatie, poti beneficia de concediu pre si postnatal? (vezi toată discuția)