avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere fara permis pe un drum public - consecinte, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere fara permis pe un drum public - consecinte, necesitate asigurare aparare

Buna ziua,as avea si eu nevoie de ajutorul vostru intr-o problema.
Intr-o seara venind de la lucru cu masina am fost oprit de radar.Eu nu posed permis de conducere si nici nu am posedat pentru nici o categorie.Am fost dus la rutiera jud.Timis si mi s-a luat declaratie.Am recunoscut in declaratie ca am condus fara permis de conducere pe un drum public,am semnat si declaratia agentului de circulatie in care scria acelasi lucru si am fost trimis acasa.Acum pe mine ma intereseaza ce se va intampla legat de pedeapsa si cat timp nu voi putea da de carnet.
In momentul respectiv eu eram in scoala de soferi am scris si in declaratie acest lucru.Ei m-au oprit pentru viteza langa un sat deci eram inafara orasului dar in nici o declaratie nu scrie viteza sau faptul ca de aceea m-au oprit.Exista si un martor(coleg de munca)si el a dat declaratie dar a mentionat ca nu stia ca nu am carnet.
Imi puteti spune va rog care sunt consecintele find la prima abatere fara antecedente penale(cazier curat) si ce pedeapsa voi primi?De asemenea mi-au spus ca voi primi o citatie acasa si voi fi chemat la ei,eu ma gandeam ca nu am nevoie de avocat pentru ca oricum nu prea mai pot face mare lucru si nici resurse financiare.
Evenimentul a avut loc in data de 18.03.2013 si inca nu am primit nimic acasa nici macar instintarea ca nu mai pot sustine examenul teoretic programat in data de 05.04.2013.Va multumesc
ART. 86*) OUG 195/2002
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (2) se sancţionează şi persoana care încredinţează cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţa alcoolului sau a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 1 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), art. 86 se abrogă.

#B
Consecintele pot fi trimiterea dvs in judecata si condamnarea, avand in vedere ca dvs nu ati avut carnet niciodata,este necesar ulterior pentru a sustine examenul sa aveti cazierul curat, si acest lucru se va intampla dupa ce va reabilitati, art.86 alin.1 nu face parte din infractiunile la care se refera art.116 alin.1,asa ca daca intelegeti ceva din ce va spun chiar aveti nevoie de o aparare buna.

Art.24 OUG 195/2002
....................................................
(6) Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).
Ok legea o stiu si eu majoritatea o stim dar eu vreau un radpuns din partea unei persoane care a patit asa ceva sau a unui avocat care a avut un caz(sau mai multe) de genul acesta.Pentru ca am auzit diverse povesti in care 'inculpatul' s-a ales cu amnda penala si fara dreptul de a sustine examenul timp de 6/12 luni sau 1an cu suspendare si fara freptul de a sustine examenul 3luni.
Imi puteri spune va rog daca este adevarat?pentru ca eu nu am avut accident sau ceva de genul.
Dvs vi se pare că ştiţi legea,dar din păcate văd că nu puteţi nici să interpretaţi ce v-am postat, în situaţia dvs nu este posibilă amendă penală, restul într-adevăr le-aţi numit bine poveşti.
Nu m-am exprimat corect,ma refeream la faptul ca stiu legea respectiva cu pedeapsa intre 1 si 5 ani.Aveti dreptate,nu stiu sa o interpretez tocmai de aceea am cerut ajutor dumneavoastra,vreau sa stiu ce se va intampla.adica sa mi se explice clar 'baiete nu mai dai de carnet x timp si vei pati y...
Va multumesc
Sansa dvs este nu ajungeti in instanta si sa primiti o amenda administrativa , daca o sa ajungeti in instanta si va condamna asa cum v-am spus in prima postarea indiferent de pedeapsa aplicata pentru a sustine examenul auto este necesara reabilitarea, care intervine in cazul in care pedeapsa este cu suspendarea conditionata a executarii dupa trecerea termenului de incercare care este compus din cuantumul pedepsei aplicate la care se adauga un termen de 2 ani.
Apararea dvs trebuie sa se construiasca pe faptul ca erati la scoala de soferi si ca urma sa sustineti examen.Referitor la examenul de pe data de 05.04.2013 nu cred sa existe vreun impediment sa il sustineti,urmeaza sa va interesati dvs la politie de acesta aspect.In situatia in care veti lua permisul si veti fi condamnat ulterior de instanta pentru infractiunea savarsita, permisul se va anula.

Alte discuții în legătură

Conducere fara permis - examen auto peste o saptamana - pedepse asuramyx asuramyx Astazi am fost oprit de catre politia rurala in timp ce conduceam masina tatalui meu,cu el in dreapta mea, pe un drum judetean,care este foarte putin ... (vezi toată discuția)
Conducere cu permisul suspendat mihaigabi mihaigabi Salutare tuturor, am si eu câteva întrebări. In Octombrie mi-a fost suspendat permisul pentru viteza... In Noiembrie, la aproximativ 2 saptamâni de la ... (vezi toată discuția)
Prins conducand fara permis ku990 ku990 Am fost prins conducand fara permis, am fost eu si un prieten cu permis cand am fost oprit de politie . M-am inteles cat de cat bine cu politisti, m-au pus sa ... (vezi toată discuția)