avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... completare ani de cotizatie ptr. pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

completare ani de cotizatie ptr. pensie

prima intrebare:
pentru a iesi la pensia anticipata imi lipsesc 5 ani de cotizatie,as putea sa platesc cotizatia pentru ei ptr.a beneficia de pensie anticipata?
a doua intrebare;
pentru a beneficia de o pensie mai mare pot sa complectez cotizatia lunara pe care angajatorul o plateste?
daca da unde pot sa o platesc?(mentionez ca mai am 5 ani pana la pensie si nu se pune problema unei pensi private)
a treia intrebare ;unde pot sa ma adresez pentru un calcul preliminar in privinta pensiei?
o seara placuta tuturor
Cel mai recent răspuns: sisilvia , utilizator 22:11, 27 Martie 2013
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.

2. Intrati pe
[ link extern ] /
unde este un program care va poate ajuta sa calculati pensia.
MULTUMESC PTR.RASPUNS
incazul in care lucrez si angajatorul ma angajat cu minim pe economie,iar eu mai am 5ani pana la pensie,pot sa platesc din mana o diferenta de bani direct la casa de pensi ,fara a amesteca angajatorul,ptr.a-mi mari punctajul de pensie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii contributie pentru pensie persoana fara loc de munca Emanuel8 Emanuel8 Buna ziua sunt tanar cu varsta de 27 de ani,nu am lucrat niciodata si as dorii sa incep sa cotizez la casa de pensii.care ar fi cotizatia minima? (vezi toată discuția)
Perioada maxima de plata pentru completarea stagiului de cotizare la pensie Adriana59 Adriana59 Stiu ca,in cazul in care nu am vechimea completa pot cotiza cu o suma lunar prin contract direct cu casa de pensii. Petru a iesi la pensie ANTICIPAT imi ... (vezi toată discuția)
Verificarea impozitului silviu35 silviu35 NUMITUL X e salariat la firma Y,deci angajatul plateste contributia de asigurari sociale-contributii ptr pensie daca angajatul mai plateste suma de 232 lei sa ... (vezi toată discuția)