avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... despaguri pentru eliberarea unui act administrativ in ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

despaguri pentru eliberarea unui act administrativ in mod ilegal

Buna ziua,

Apelez la Dvs. cu urmatoarea speta:
Dupa ce s-a emis o autorizatie de constructie s-au inceput lucrarile de construire, care intre timp s-au finalizat aproape in totalitate. Mentionez ca este vorba de blocuri. Vecinii au atacat autorizatia in contencios si au castigat, pe buna dreptate In urma acestei sentinte s-a dispus demolarea acestor blocuri, hotararea a devenit executorie. Apartamentele, din blocurile respective, au fost vandute la cumparatori de buna credinta.
Interbarea mea este daca se poate indrepta in baza legii contenciosului administrativ, cumparatorul unui apartament din blocurile mentionate ,impotriva celui care a emis in mod ilegal autorizatia de constructie(Primaria)? Sau trebuie cerute aceste despagubiri pe dreptul comun?
Nelamurirea mea este din cauza faptului ca Legea contenciosului spune ca se poate cere separat despagubiri in cazul in care se anuleaza un act administrativ, dar nu face distinctie intre persoana care a cerut anularea actului(veciinii in speta) si cea care nu a cerut-o dar este vatamata din cauza emiterii autorizatiei(cumparatorul de buna credinta).

Va multumesc.


Cel mai recent răspuns: VANDA CHIOREAN-PETER , Avocat 22:00, 23 Februarie 2009
Persoana lezata intr-un drept al sau printr-un act al unei autoritati administrative poate cere despagubiri formuland contestatie la sectia de drept comercial si contenciosadministrativ.
In cazul dumneavoastra este vorba in mod sigur de o actiune in pretentii impotriva Primariei.
In legea contenciosului administrativ este vorba de despagubirile pe care le poate cere o persoana care a fost vatamata prin eliberarea alelui act administrativ (ex. in speta vecinii).
practic s-a dat odata primaria in judecata si acea autorizatie a fost anulata, deci nu mai aveti treaba in contencios. Trebuie sa faceti o actiune avand ca obiect pretentii si trebuie chemat in judecata si contructorul caci si el a facut ceva mismasuri si a fost de rea credinta atunci cand a obtinut autorizatia si cu atat mai mult cand a construit si el cand a vandut apartamentele stia ca ceva nu este bine. Deci urmeaza sa faceti o actiune in civil.
Multumesc pentru raspunsuri.
O seara placuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca nu am solicitat daune in contencios administrativ le pot solicita ulterior solutionarii litigiului? geo-vem geo-vem într-un proces de contencios castigat cu o instituție a statului in care nai cerut daune de nici un fel, te poti indrepta dupa ce ramane definitiva acea ... (vezi toată discuția)
Plata taxa timbru Dolea Dolea Buna seara! Am un proces in contencios administrativ, cu o primarie din Bucuresti, care a refuzat nejustificat sa`mi elibereze autorizatia de construire ... (vezi toată discuția)
Factura emisa de primarie prin directia venituri are caracterul unui act administrativ Andreea Istrate Andreea Istrate Cer o parere. S-a incheiat un contract intre o firma privata si Consiliul local pt construirea unor blocuri. Terenul a fost concesionat firmei pe durata ... (vezi toată discuția)