avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva

daca o firma este platitoare de tva lunar, are cifra de afaceri peste 100.000 Euro pe anul 2008, se mai poate intoarce la plata semestriala a tva -ului?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 17:15, 23 Februarie 2009
Da!..... in anii urmatori, daca cifra de afaceri va fi mai mica.

Art. 1561. - (1) Perioada fiscală este luna calendaristică (n.n. perioada fiscala pentru plata/declararea TVA).
(2) Prin derogare de la alin. (1), perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere care nu a depăşit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează conform normelor.
(3) Persoana impozabilă care se înregistrează în cursul anului trebuie să declare, cu ocazia înregistrării conform art. 153, cifra de afaceri pe care preconizează să o realizeze în perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic. Dacă cifra de afaceri estimată nu depăşeşte plafonul prevăzut la alin. (2), recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului calendaristic, persoana impozabilă va depune deconturi trimestriale în anul înregistrării.
(4) Întreprinderile mici care se înregistrează în scopuri de TVA, conform art. 153, în cursul anului, trebuie să declare cu ocazia înregistrării cifra de afaceri obţinută, recalculată în baza activităţii corespunzătoare unui an calendaristic întreg. Dacă această cifră depăşeşte plafonul prevăzut la alin. (2), în anul respectiv, perioada fiscală va fi luna calendaristică, conform alin. (1). Dacă această cifră de afaceri recalculată nu depăşeşte plafonul prevăzut la alin. (2), persoana impozabilă va utiliza trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală.
(5) Dacă cifra de afaceri efectiv obţinută în anul înregistrării, recalculată în baza activităţii corespunzătoare unui an calendaristic întreg, depăşeşte plafonul prevăzut la alin. (2), în anul următor, perioada fiscală va fi luna calendaristică, conform alin. (1). Dacă această cifră de afaceri efectivă nu depăşeşte plafonul prevăzut la alin. (2), persoana impozabilă va utiliza trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală.
(6) Persoana impozabilă care, potrivit alin. (2) şi (5), are obligaţia depunerii deconturilor trimestriale trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare în care să menţioneze cifra de afaceri din anul precedent, obţinută sau, după caz, recalculată.
(7) Prin norme se stabilesc situaţiile şi condiţiile în care se poate folosi o altă perioadă fiscală decât luna sau trimestrul calendaristic, cu condiţia ca această perioadă să nu depăşească un an calendaristic. "
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2009
ContSters42967, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada fiscala kerekesmargo kerekesmargo o firma platitor de tva a suspendat activitatea in 2010 ,,isi reia avtivitatea ca neplatitor de tva in mai.2011 , din l.una iunie platitor de tva ... (vezi toată discuția)
Trecere la tva lunar in timpul anului adriana_p adriana_p Buna ziua Am o firma infintata in luna aprilie 2013, neplatitoare de tva si cu impozit pe microintreprinderi. La sfarsitul lunii aprilie a depasit plafonul ... (vezi toată discuția)
D.094-cifra de afaceri recalculata sau nu? camicami camicami Societate infiintata in iulie 2011. Perioada fiscala TVA -trimestrul. La 31.12.2011 cifra de afaceri obtinuta este 21.835 lei. Care este cifra de afaceri ... (vezi toată discuția)