avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Asociat - dividende - societate in insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Asociat - dividende - societate in insolventa

Buna ziua,

Unul dintre asociatii unui SRL poate formula cerere de inscriere la masa credala pentru dividendele pe care nu le-a ridicat?

Ce inscrisuri trebuie sa depuna in sustinerea cererii?

Dividendele au un termen pana la care pot fi solicitate?

Va multumesc,

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:13, 28 Martie 2013
Legea 85/2006 contine urmatoarea dispozitie in art. 3 pct. 7 "prin creditor se înţelege persoana fizică sau juridică ce deţine un drept de creanţă asupra averii debitorului şi care a solicitat, în mod expres, instanţei să îi fie înregistrată creanţa în tabelul definitiv de creanţe sau în tabelul definitiv consolidat de creanţe şi care poate face dovada creanţei sale faţă de patrimoniul debitorului, în condiţiile prezentei legi. Au calitatea de creditor, fără a depune personal declaraţiile de creanţă, salariaţii debitorului;"
Prin urmare, in masura in care puteti face proba ca aveti o creanta asupra averii debitorului va puteti inscrie la masa credala.
Nu va vor fi recunoscute creantele mai vechi de 3 ani.
Dovada va putea fi facuta cu bilantul contabil din care rezulta existenta dividendelor si cu procesul verbal de aprobare a bilantului in AG din care rezulta aprobarea de distribuire a dividendelor.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
Vasile Vatamanescu, Avocat
Daca ati fi avut creditare societate, mai era cum era, erati pe locul 9 din 9 in tabel, cf art. 123 din lege. Insa, cu dividende aveti o sansa mica, daca sunt constituite, certe, impozitate si restante.

In fapt este si un non sens, firma in faliment, asociatul incaseaza dividende. Dividendele se incaseaza dupa ce sunt platite datoriile. Ma rog, daca nu v-au fost platite la timp este altceva.

Mai mult, daca ati incasat dividende anterior, contribuind prin asta intrarea in insolventa, vi se poate atrage raspunderea personala.

In schimb, daca dupa lichidare mai ramane ceva din firma (bunuri, bani, etc) acestea se impart la asociati, corespunzator partilor sociale. Regret sincer daca v-am dezamagit.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura inscriere masa credala encrypted encrypted Buna ziua. Sunt un pagubit al agentiei de turism de care probabil deja ati auzit de ea, Dreams Travel. Acestia si-au depus deja cererea de insolventa urmand ... (vezi toată discuția)
Sindicat creditor Statescu Statescu Buna seara! In procedura de insolventa a unei societati apare ca si creditor un sindicat, in dreptul sau figurand o suma de bani. Poate veti spune ca nu e nici ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume coraliana coraliana Buna dimineata, Am de recuperat sume in urma vanzarii de marfa de la o firma care am aflat ca a intrat in insolventa? Ce trebuie sa fac pt ... (vezi toată discuția)