avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Functionar public care a aplicat o sanctiune cu amenda ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Functionar public care a aplicat o sanctiune cu amenda contraventionala dar care nu mai poate fi pusa in executare deoarece a intervenit prescriptia executarii amenzii contraventionale

As avea o intrebare in ceea ce priveste posibilitatea unei institutii publice de a imputa unui agent constatator (este vorba de institutia unde persoana in cauza a fost angajata) sanctiunea cu amenda contraventionala pe care respectivul agent constatator a aplicat-o contravenientului dar in cazul careia instanta a constatat intervenita prescriptia executarii amenzii contraventionale.
Situatia este in felul urmator. Un agent constatator a aplicat o sanctiune cu amenda contraventionala unei societati comerciale. Societatea comerciala a contestat amenda in instanta iar instanta a constatat ca a intervenit prescriptia executarii amenzii contraventionale si a exonerat societatea comerciala in cauza de la plata amenzii contraventionale.
Intrebarea mea este: in baza carui temei legal conducatorul institutiei poate sa impute agentului constatator amenda in cauza, avand in vedere ca din culpa acestuia (nu a comunicat procesul verbal de contraventie in termenul de o luna) instanta a constatat intervenirea prescriptiei amenzii contraventionale? Precizez ca agentul constatator este si functionar public iar suma din amenda s-ar fi facut venit integral la bugetul de stat. De asemenea, in prezent, functionarul public in cauza nu mai este angajat la institutia in care a avut calitatea de functionar public atunci cand a aplicat amenda. Conform art. 84 din Legea nr. 188/1999, aceasta situatie nu se incadreaza printre cazurile in care se poate angaja raspunderea civila a functionarului public.
In concluzie, va rog sa-mi spuneti care este textul legal in baza caruia unui functionar public care a fost si agent constatator (conform OG nr. 2/2001) ii poate fi imputata amenda pe care a aplicat-o si care nu mai poate fi pusa in aplicare din culpa lui deoarece s-a constatat interventia prescriptiei executarii sanctiunii amenzii contraventionale (procesul verbal nu a fost comunicat in termenul de o luna prevazut in OG 2/2001)? Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Proces verbal de amenda incheiat in lipsa carmen ala carmen ala Ce putem face in situatia in care o institutie de control sustine ca a incheiat un proces verbal de amenda in lipsa, in conditiile in care nu ne-a fost adus ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala, implinire termen prescriptie Ioanajus Ioanajus Speta: am fost sanctionata contraventional deoarece am circulat fara a detine rovigneta valabila. Fata a fost savarsita in data de 17.02.2011 iar ... (vezi toată discuția)
Executare silita cnadnr - p.v. necomunicate CipM CipM Am primit prin posta o executare silita pt 2 P.V. din 2011 pt 2 contraventii (lipsa rovinieta) la doua saptamani distanta intre ele (56 euro + 450 lei ... (vezi toată discuția)