avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se penalizeaza fondul de rulment?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se penalizeaza fondul de rulment?

Buna ziua

As vrea sa stiu daca se penalizeaza Fondul de Rulment?

"Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un
sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă,
afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2 %
pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o
perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată,
fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat."

Din ce am inteles desi in lege scrie ca se poate..bineinteles si cu o hotarare in Adunarea Generala...se pare ca este interpretabil avand in vedere ca este un fond de rulaj...sa se poata plati facturile la timp.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:06, 30 Martie 2013
Adica cine vrea achita fondul de rulment/reparatii, cine nu vrea nu achita... De aceea si legiuitorul prevede o hot . a AG in acest sens. La noi in asociatie se penalizeaza orice suma restanta fara deosebire, tinand cont ca de exemplu suma finala a unui fond poate fi fractionata in 3-4 transa, asa cum se hotaraste in AG.
Observ ca ai acces la legislatie, crezi ca daca mai spunem si noi una-alta, este mai bine?
O data ce s-a stabilit incasarea acestui fond de rulment inseamna ca este o obligatie, deci daca nu se achita asa cum s-a stabilit, ramane ca restanta, deci se penalizeaza.

In cazul in care in AG se specifica expres ca fondul de rulment neachitat NU se penalizeaza, de-abia atunci, fara dubii nu se va penaliza.
Uite un comentariu facut intr-un ziar economic.

[ link extern ]


Deci poate acum ma intelegeti de ce spun ca penalitatile la Fondul de Rulment sunt si nu sunt legale.



Interventie moderator :
Regulamnetul de postare pe Forum:
2.9. Nu este permisa publicarea abuziva sau fara motiv a link-urilor spre alte site-uri sau forumuri. Daca este neaparat necesara o legatura, atasati un text explicativ, care sa sugereze ce contine legatura si care e motivul pentru care este publicata. De asemenea, nu este permisa nici postarea prin copy-paste a textelor din alte siteuri in paginile Avocatnet.ro. Acest forum incurajeaza originalitatea si te roaga sa intelegi ca informatiile publicate aici trebuie sa ajute oameni, nu sa prejudicieze autori de texte accesibile pe internet.
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ok. Imi cer scuze. Sunt mai nou pe site-ul asta si nu am apucat sa citesc regulamentele.
Puteti citi orice material vreti si va puteti insusi orice parere vi se pare aproape de mentalitatea dv.
.
Noi nu comentam ce scriu altii, ci textul de lege.
Daca FR sau F. reparatii nu s-ar penaliza, o consecinta fireasca si previzibila ar fi ca nimeni nu l-ar mai plati, considerand ca, nefiind "pedepsit", poate lungi la nesfarsit achitarea lui.
Or FR si F. reparatii sunt fonduri absolut necesare, de aceea si legea le considera obligatorii, sa existe intr-o asociatie de proprietari, pentru ca aceste fonduri servesc la buna functionare a asociatiei.
Cu ajutorul FR se platesc facturile care inca nu s-au repartizat pe liste, deci nu s-a apucat incasarea lor, nemaivorbind ca are si rolul de fond tampon pentru neachitarea de catre o multime de proprietari a cotelor in timp util. Cu ajutorul lui se evita de multe ori, si cu cat este mai mare, cu atat mai bine, intarzierea la plata a facturilor, chiar oprirea utilitatilor.

Utilitatea F. reparatii nu mai trebuie aratata, am vorbit deja despre asta.

Alte discuții în legătură

Penalizari la penalizari koranima koranima La o asociatie de locatari vine o factura de la eon electrica care reprezinta penalitati la o factura neachitata intrata in contabilitatea asociatiei. Este ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)