avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! In ceea ce priveste divortul prin acord, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! In ceea ce priveste divortul prin acord, poate fi obtinut daca exista copii minori?

Intentionez sa divortez, sotul a fost de acord in cele din urma si, dupa cum m-am documentat pe internet,cea mai buna si mai rapida solutie ar fi divortul prin acord. Insa avem doi copii minori si nu stiu daca pot apela la aceasta formula. Pe unele forumuri am aflat ca as putea alege acest tip de divort,pe alte forumuri mi se spune ca nu pot alege acest tip de divort. Care este adevarul? Daca nu pot apela la aceasta formula,ce pot alege, fara sa implic martori, ancheta sociala si altele? Nu prea inteleg de altfel notiunea de martor. Ce ar trebui sa spuna,sa faca martorul respectiv? E dificil sa rup pe cineva de programul lui de lucru pentru a veni in instanta ca martor, plus ca nu stiu cum ar sti cineva ce se intampla in interiorul familiei mele. Prietenele mele stiu ce se intampla partial,pentru ca le-am povestit,dar ar fi subiective, zic eu,si nu cred ca ar fi corect fata de sotul meu. Sora mea a vazut si cateva scene intre mine si sotul meu,dar nici pe ea n-as vrea sa o implic, pentru ca ar fi subiectiva si ea si nu-mi place sa-mi spal rufele in public. Daca am cazut de acord cu sotul asupra tuturor detaliilor (nume,domiciliu, copii), pot evita martorii si ancheta sociala? Copiii vor ramane la mine. Deci,ce ma sfatuiti? Mi se pare din ce in ce mai dificila procedura si as alege separarea,dar sotul tine neaparat sa ii prezint o hotarare judecatoreasca pentru a parasi domiciliul, care este locuinta mea personala. Multumesc
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator
Divortul prin acord se poate obtine chiar daca sunt copii minori, la notar daca va intelegeti cu privire la copiii minori (custodie comuna, stabilire locuinta, stabilire pensie, nume soti dupa divort, program de vizita) si la instanta daca exista intelegere privind copiii sau nu.

Apelati la un mediator pt redactarea acordului si depuneti-l im instanta. Va costa mai putin in instanta decat la notar
Divortul in acord se poate obtine si la mediator. Ulterior se depune acordul la instanta, ori la notariat, pentru autentificare. Instanta va lua act de intalegere si toata povestea se termina repede. in schimb, la mediator, ca si la notar, trebuie sa se prezinte ambele parti si sa ajunga la un acord, daca nu va intalegeti cu sotul singura optiune e instanta. Mediatorul spre deosebire de notar, prin negociere, poate ajuta partile sa se intaleaga, chiar daca acestea, in momentul deschiderii procedurii, nu erau in relatii bune.
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
Cristian Raduta - Birou de Mediator, Mediator
in cadrul divortului pe cale amiabila la notar , termenul este de 30 de zile, fie ca apelati la notar fie la instanta, chiar si cu mediator, trebuie sa se efectueze acea ancheta psiho sociala . In cadrul procedurii de divort pe cale notariala, in acel termen de 30 de zile, se realizeaza acea ancheta , notarul facand adresa in acest sens la Autoritatea tutelara de la domiciliul minorului precum si audierea minorului cu varsta mai mare de 10 ani. La expirarea termenului de 30 de zile, partile se vor prezenta la notar si daca staruie in cerere se va elibera certificatul de divort precum si Conventia autentica cu privire la autoritatea paribteasca exercitata in comun, domiciliul minorului, program vizita al parintelui care nu are domicilul cu minorul, cuamtumul cheltuielilor cu privire la cresterea si educarea minorului. Aceasta conventie este titlu executoriu.
Daca din motive temeinice,partile nu se pot prezenta la expirarea celor 30 de zile, notarul poate amana eliberarea certificatului de divort, motive temeinice fiind intarzierea raportului de ancheta psiho sociala, audierea minorului care trebuie sa se faca obligatoriu in prezenta ambilor parinti...
multumesc pentru raspunsuri si pt promptitudine. Acum sunt mai linistita,nu mai pare totul asa de complicat. Inca nu m-am lamurit daca am nevoie de martor si in cazul divortului prin acord,dar tot e un pas inainte faptul ca voi putea folosi acest tip de divort, mai ales ca sunt si doi copii minori la mijloc. Sotul va fi de acord,in final,cel putin asa mi-a promis. Si,cum il stiu un om de onoare, cred ca asa va fi. Multumesc inca o data!

Alte discuții în legătură

Divort cu copil prin notariat mihmag mihmag 1.In cazul unui divort cu copil minor/12 ani/ prin notariat ce acte sunt necesare ? Copilul mai trebuie audiat la judecatorie sau depinde de intelegerea ... (vezi toată discuția)
Divort Iuliuss Iuliuss As dori sa stiu care este cea mai simpla, rapida si putin costisitoare cale de divort, evitand instanta de judecata. Mentionez ca suntem casatoriti de 20, ... (vezi toată discuția)
Divort la notar cu minori luca_claudia72 luca_claudia72 as vrea sa stiu cat de repede decurge un divort la notar cu minori, care sunt demersurile, daca sunt audiati copiii si daca trebuie sa fie de fata sotiii sau ... (vezi toată discuția)