avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la drepturi succesorale

suntem doua surori si mama. tatal a murit si am facut succesiunea dupa el.
mama traieste, iar eu doresc sa cedez drepturile mele succesorale sorei mele, inclusiv cele ce-mi vor reveni dupa decesul mamei. ce acte trebuie sa fac pentru acesta, fara sa o implic pe mama mea. ea stie de aceasta problema, dar vreau sa fie linistita ca nu ramane fara casa, doar ca eu ii las tot ce-mi revine sorei mele. va rog sa ma ajutati cu un sfat profesional. va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gyna , utilizator 23:24, 7 Aprilie 2013
Eu am enuntat cele doua posbilitati....uneori sa stiti ca mintea omeneasca este atat de intortocheata incat pe moment II linisteste mai mult un act din viata Decat unul care l ar putea face mostenitorii dupa deces....
Asta v o spun din experienta! Mai ales ca testamentul nu este un act costisitor.... :)

Testamentul va fi facut in favoarea surorii ( legatar cu titlu universal ).
Inca de la momentul perfectarii testamentul legatarul are in vededere dobandirea dreptului de proprietate in acest mod,dupa deces, fara a mai avea in vederea renuntarea la mostenire altor descendenti.

Joha a scris:

uneori sa stiti ca mintea omeneasca este atat de intortocheata incat pe moment II linisteste mai mult un act din viata Decat unul care l ar putea face mostenitorii dupa deces....
Asta v o spun din experienta! Mai ales ca testamentul nu este un act costisitor.... :)



Nu stiu cat de linistitor este un act revocabil. Sau de ce ar oferi un plus de liniste. Oricum am inteles ce ati vrut sa spuneti :)

Stoica Ioana a scris:

(...) fara a mai avea in vederea renuntarea la mostenire altor descendenti.



Asa este, nu va mai fi necesara o renuntare expresa a celui de-al doilea descendent, insa vream sa punctez ca daca vor aparea neintelegeri, in afara faptului ca testamentul oricum poate fi revocat, mai trebuie sa tinem cont si de aspectul ca celalalt copil este oricum mostenitor rezervatar, asa ca daca se "supara" tot poate pune bete in roate. Liniste deplina asupra unei mosteniri nedeschise inca si cu existenta in speta a unuia sau mai multor mostenitori rezervatari nu o poate aduce aproape niciun act.
Orice act este atacabil. Rezolvarea depinde de la speta la speta.
Lacra40 a scris:

doresc sa cedez drepturile mele succesorale sorei mele, inclusiv cele ce-mi vor reveni dupa decesul mamei. ce acte trebuie sa fac ... fara sa o implic pe mama mea. ea stie de aceasta problema, dar vreau sa fie linistita ca nu ramane fara casa,


Actul ce trebuie făcut depinde de ceea ce vă doriti cu adevărat, iar desluşirea voinţei reale nu are cum să fie făcută pe un forum.

ªtiţi oare ce transmiteţi că vreţi? :)
Ar suna cam aşa: mă gândesc să-i dau surorii mele o cană din cele ce le avem în bucătăria comună cu mama. Pentru asta ...aş vrea să arunc tot ceea ce am eu în bucătăriile prezente şi viitoare :)

Ok! Se pot găsi soluţii şi pentru căni şi pentru toate bucătăriile, dar este ESENŢIAL ca acela ce oferă soluţiile să se asigure că, atât el, cât şi dvs. aţi inteles ce doriti.
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire casa parinteasca lalex lalex Buna seara! Mama mea, fiind proprietara unei case doreste sa imi transfere dreptul de proprietate mie(fiul ei) tinand cont ca mai are o fiica,cu care am cazut ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea mamei vitrege florinahiba florinahiba Mama a murit in 1985 la varsta de 36 ani; am ramas 5 cpiii intre 16 si 7 ani. Mama impreuna cu tata au construit o casa cu doua nivele, parter si etaj 1, pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)