avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... abuz I T M ?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

abuz I T M ?

Buna ziua ,Reprezint o societate cu capital strain 100 %.In cursul acestui an am fost vizitati de I T M de 3 ori .La ultima vizita am fost instiintati ca I T M -ul a hotarit (fara acordul nostru) introducerea firmei intr-un'' program pilot,privind imbunatatirea starii de securitate in munca a inteprinderilor mici si mijlocii'' aducindu-ni-se la cunostinta ca urmeza inca 6 vizite de inspectie pina la sfirsitul acestui an.Ultima etapa a acestui program pilot va contine ''raport final asupra starii de SSM din unitatea dvs,precum si mediatizarea rezultatelor si promovarea exemplelor de buna practica''
Deci in decursul unui an calendaristic voi primi de 9 ori vizita inspectorilor I T M si in final voi fi mediatizat (de bine sau de rau ).
Intrebarea mea catre d-voastra este urmatorea :au voie cei de la ITM sa faca publice rezultatul monitorizarii firmei fara acordul meu scris?In felul acesta ei pot sa aduca prejudicii grave asupra imaginei firmei si chiar pierderea unor clienti si parteneri ai nostri din Europa.,lucru care s-ar solda inevitabil cu concedierea celor 100 de angajati ai firmei.
Cea de a doua intrebare este ,cit de legale sint aceste vizite ale inspectorilor de la ITM mai ales ca toate aceste controale sunt efectuate numai pe latura de SSM.
Personal cred ca sintem abuzati.Va multumesc si astept raspuns.
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
robert10, utilizator
Cel mai recent răspuns: robert10 , utilizator 11:05, 3 Aprilie 2013
Dupa cum stiti in Legea nr.108/1999 in art. 19 se precizeaza ca inspectorii de munca au acces liber, permanent şi fara instiintare prealabila, in sediul persoanei juridice şi in orice alt loc de munca organizat de aceasta, asa ca nu poate fi vorba de un abuz.
Faptul ca sunteti coptati intr-un astfel de program cerut si implementat de UE ar tr sa va bucure pentru ca la sfarsitul programului de implementare se presupune ca din punct de vedere al securitatii muncii veti fi un exemplu de bune practici iar din cate stiu eu daca lucrurile decurg normal in aceasta perioada nu veti putea fi sanctionati contraventional, rolul programului fiind de indrumare. Puteti considera ca primiti consultanta gratis.
In ce priveste mediatizarea dupa cum ati scris si dumneavoastra se va face doar pentru promovarea exemplelor de buna practica si in general stiu ca cei de la ITM nu publica numele societatilor cel putin in cazul exemplelor negative.
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
inspectorSSM, utilizator
Astfel de programe se deruleaza in firme unde in general lucrurile sunt puse la punct.
In urma consultantei gratuite pe care o veti primi, veti fi in masura sa fiti la zi cu toate prevederile privind ssm, in special daca doriti acest lucru, avand astfel ocazia sa va laudati fata de clientii dvs. ca ati parcurs astfel de programe si de ce nu, ca sunteti detinator ca firma, al managementului total al riscului, in domeniul ssm.
Ca firma ar trebui sa profitati din plin de acest program si sa incercati atragerea de fonduri pentru managementul total al riscului, daca nu sunteti autorizati inca OHSAS 18001.
Ar trebui sa luati legatura cu angajatorul/ managerul general al firmei, care in mod normal a fost pus la curent cu programul respectiv (chiar daca legea permite inspectiei muncii controale, fara aviz prealabil) si a dat probabil liber pentru derularea programului.
Va multumesc pentru raspunsurile date .Singura persoana care ar fi putut sa le dea acceptul sint eu,avind imputernicire sa reprezint firma in Romania in relatiile cu toate institutiile statului.Nu am fost consultat daca vreau sau nu sa particip la acest proiect,pur si simplu mi-a fost adus la cunostinta faptul ca atare.Mentionez ca am fost tot timpul la punct cu masurile de SSM ,in 10 ani de activitate nu am luat nici o sanctiune de la nici o institutie a statului,dar acum efectiv ma simt haituit .Personal nu ma pot bucura ca o sa ma viziteze in fiecare luna ITM,noi sintem firma de productie,prin munca noastra aducem bani curati in tara ,ar trebui sa fim protejati nu sa se faca experimente pe noi.Proprietarul firmei este consternat de frecventa controalelor institutiilor statului din Romania,afirmind ca in UE este inadmisibil asa ceva .Probabil ca acesta este si unul din motivele pentru care strainii se feresc sa investeasca in Romania.
Va doresc o zi placuta !



Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
robert10, utilizator
Cred ca nu ati inteles, aici nu e vorba de accept, e vorba de un tip de control realizat in etape. M-am interesant cred ca e o neintelegere privind nr de etape in cadrul monitorizarii acestea fiind de 3 si nu de 6 asa cum v-au informat.
Din pacate nu e vorba de nici o eroare ,mi-au fost transmis scris etapele acestui program cu planificari de vizite pe intervale de timp.Iar vizitele dinaintea lunii aprilie nu se pun in calcul,acestea nefiind incluse in program.Va multumesc pentru precizari.
O zi buna va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificarea iso 9002 ºi iso 9001 si accidentul de munca.... geolovelife geolovelife Certificarea ISO 9002 şi ISO 9001 a unei Societati Comerciale din Romania poate fi afectata de catre producerea unui accident de munca colectiv in ... (vezi toată discuția)
Telemunca MadaCaravan MadaCaravan Buna ziua, Avand in vedere ca de putin timp a intrat in vigoare legea prind telemunca, ce modificari ar trebui sa fac pe parte de ssm? Am colegi cate ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat/sef serviciu intern ssm originalro originalro Sunt economist, lucrarea de diploma a fost legata de SSM ca parte managemntului de resurse umane, am un curs postuniversitar SSM 240 ore din anul 2005, am ... (vezi toată discuția)