avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea silita

Buna ziua,
In urma unui credit pe persoana juridica, garantat cu contract de fidejusor de catre mine ca administrator, neachitat in totalitate am fost chemat in judecata ca mostenitor al tatalui meu decedat. Mentionez ca nu am facut succesiunea iar ca mostenitori sunt mama mea, eu si fratele meu iar mostenirea este un imobil la tara.
Intrebarea mea este daca in urma acestui proces banca poate scoate la vanzare intreg imobilul sau doar partea mea? Banca poate vinde atat partea mamei mele cat si a fratelui meu pentru a recupera debitul?
Cel mai recent răspuns: fify1 , utilizator 10:41, 3 Aprilie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va recomand sa mergeti la notar si sa discutati cu acesta. Puteti sa va exercitati optiunea succesorala si sa refuzati cota Dvs. din mostenire, dupa tatal Dvs.
Atat timp cat renuntarea Dvs. la mostenire nu va fi irevocabila, creditorul ( banca ), mai poate retracta renunţarea pe calea acţiunii pauliene şi accepta moştenirea pe calea acţiunii oblice în numele şi pe seama Dvs.
Daca, in final, vor si castiga acest proces, se vor putea indrepta doar asupra cotei Dvs. din mostenire pe imobil, NU asupra intregului imobil! Doar cota Dvs. va fi evaluata si scoasa la licitatie, insa, din punct de vedere practic, sansele sa se valorifice doar o cota dintr-un imobil sunt minime.

Jocandi Causa a scris:

Doamna Doina,
debitorul este mostenitorul, nu defunctul.

[...] Exista posibilitatea sa se solicite partajul si atribuirea imobilului in patrimoniul debitorului, cu obligatia platii sultei fata de ceilalti mostenitori.

Cel de la banca v-a mintit, nu poate executa intreg imobilul, decat in urma unui partaj.

De data aceasta va grabiti sa concluzionati! :)
In acest caz discutam despre o actiune oblica, precum si o succesiune nefinalizata, in care debitorul ( succesibil al mostenirii tatalui sau ) nu si-a exercitat dreptul de optiune succesorala. Actiunea de partaj intervine doar in cazul unui debitor coproprietar sau codevalmas, ceea ce nu este cazul in speta de fata.
Prin urmare, se va putea urmari doar cota de proprietate a debitorului, atribuita acestuia in calitate de mostenitor.

Va multumesc,

inteleg ca in urma actiunii oblice banca poate cel mult sa ma oblige sa imi iau cota parte din mostenire, iar aceasta parte sa poata fi scoasa la vanzare nu si cota mamei mele si a fratelui meu.

in acest caz cota mea de mostenire este de1/8 este adevarat?
Jocandi Causa a scris:

Doamna Doina,
debitorul este mostenitorul, nu defunctul.

Doar cota parte din imobil poate fi executata silit , nu intregul imobil. Exista posibilitatea sa se solicite partajul si atribuirea imobilului in patrimoniul debitorului, cu obligatia platii sultei fata de ceilalti mostenitori.

Cel de la banca v-a mintit, nu poate executa intreg imobilul, decat in urma unui partaj.

sa inteleg ca banca poate solicita ca intreg imobiliu, sa devina al meu iar eu sa despagupesc pe mama si fratele meu? Dar nu este mai prioritara mama care are oricum cel putin 1/2 din imobil? Poate cineva sa atribuie mostenirea altfel decat cum s-ar face regulamentar?
Executorul va scoate la licitatie cota dvs din imobil, mama sau sora dvs o pot cumpara. Daca nu se va vinde, creditorul va putea cere in instanta iesirea din indiviziune, sa se atribuie imobilului dvs si sa platiti sulta celorlalti, doar asa va putea scoate la licitatie tot imobilul.
Nu va fi o miscare prea buna pt creditor daca o va face pt ca va cheltui si cu acest proces, ori cota dvs e prea mica pt a recupera cat ii datorati.

Alte discuții în legătură

Succesiune cu probleme? fify1 fify1 Buna ziua, In 2013 am fost chemat in tribunal pentru o actiune oblica de partaj judiciar, ca administrator al propriei firme, intrata in faliment, si cu o ... (vezi toată discuția)
Succesiune modalitati de despagubire musca cornel musca cornel mama a decedat de un an jumate , tata traieste si eu locuiesc cu el ,nu am facut inca succesiunea mai am un frate cat are dreptul din apartamentul parintilor ... (vezi toată discuția)
Mostenire problematica vladenache vladenache Buna ziua, Eu sunt abia trecut de varsta majoratului si exista un risc foarte mare ca intr-o perioada destul de apropiata sa fiu pus sub executare silita, ... (vezi toată discuția)