avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii sanatate drepturi autor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii sanatate drepturi autor

Buna ziua
Am si eu o nedumerire mare. Incepand de la sfarsitul anului 2010, prin acord cu cei de la locul meu de munca, am decis sa inchidem cartea de munca si am trecut exclusiv pe drepturi de autor. A ramas ca toate contributiile la stat sa le plateasca ei. Ceea ce s-a si intamplat de altfel. Eu nefiind specialist deloc in legi n-am mai urmarit subiectul. De curand insa am aflat de la un coleg ca la anumite genuri de contributii s-ar putea sa nu fie suficienta doar plata procentelor pe sumele incasate pe drepturi de autor.
Concret: prietenul meu a inteles ca la sanatate de exemplu pentru cei care nu au carte de munca ar trebui platiti 5,5% nu numai pe sume din drepturi de autor, ci si pe alte tipuri de castig (gen dobanzi la depozite bancare, sume din inchirieri de locuinte, etc). Intrebarea mea ar fi: in cazul celor care sunt platiti exclusiv pe drepturi de autor, ce contributii trebuie ei sa plateasca (la sanatate, somaj si pensii) si ce legi reglementeaza asta? Mai ales ca am inteles ca la jumatatea anului trecut iar s-a schimbat legea si plata contributiilor de sanatate a trecut iar in sarcina celor care platesc sumele (in baza carei legi, ce nr?). Daca poate cineva sa lamureasca debandada din capul meu, i-as ramane recunoscator.
PS Nu ma intereseaza aici plata impozitelor ori a TVA-ului pe drepturi de autor, are imi sunt clare, ci doar a contributiilor. Mersi
Corina

Alte discuții în legătură

Contributii sociale corinana corinana Buna ziua Va rog sa ma lamuriti cu o problema. Daca sunt angajat la o firma cu carte de munca, dar cu o jumatate de norma, iar din alta parte am castiguri sub ... (vezi toată discuția)
Problema cass la contractele pentru drepturi de autor nastasa_andrey nastasa_andrey Buna ziua. Problema mea este in felul urmator: pana in august 2008 am lucrat cu carte de munca si contract cu drepturi de autor, ambele la aceeasi firma. Din ... (vezi toată discuția)
Contributii datorate pentru venituri din drepturi de autor Adinavasile Adinavasile Va rog sa-mi explicati care e diferenta in taxe platite dintre cele 2 situatii: salariu pe cartea de munca (minimum conform studiilor) + comision trecut pe ... (vezi toată discuția)