avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema CASS la contractele pentru drepturi de autor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema CASS la contractele pentru drepturi de autor

Buna ziua.
Problema mea este in felul urmator: pana in august 2008 am lucrat cu carte de munca si contract cu drepturi de autor, ambele la aceeasi firma. Din data de 1 august 2008 mi-am schimbat locul de munca. Am pastrat colaborarea cu firma veche prin contract cu drepturi de autor, iar la firma noua sunt platit exclusiv prin contract cu drepturi de autor. De la 1 ianuarie 2010 mi s-a intocmit cu carte de munca la ultimul loc de munca. Practic de la 1 august 2008 pana la i ianuarie 2010 am lucrat numai cu contracte cu drepturi de autor dar nu am platit nimic la CASS (nu din rea vointa ci pur si simplu nu am stiut ca am de plata inca ceva in afara de cei 16% impozit). Va rog sa imi spuneti ce anume trebuie sa fac si cum anume sa calculez suma pe care o am de dat la CASS.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nastasa_andrey , utilizator 11:00, 15 Ianuarie 2010
"Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, luni 11.01.2010, că, deocamdată, impunerea CAS pentru drepturile de autor nu este o temă de discuţie pentru Ministerul Finanţelor şi că o asemenea temă ar putea fi abordată în momentul în care se ajunge la modificarea sistemului de taxe şi impozite." (citat agentie de presa)

Pana acum nu exista lege care sa oblige detinatorii de contracte de drepturi de autor sa plateasca contributiile. Se platea numai impozitul.
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2010
Isa Radov, Consultant resurse umane
CASS nu se refera la pensii ci la sanatate. Stiu ca daca lucrezi numai cu contract cu drepturi de autor trebuie sa platesti la sanatate 5.5%, dar asa cum e formulata legea nu inteleg daca se plateste la suma bruta, la suma neta sau la suma care ramane din brut dupa ce scazi cei 40% deduceri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass la contractele pentru drepturi de autor alex68 alex68 Buna ziua. Va rog, daca poate cineva sa-mi spuna daca pentru contractele de drepturi de autor se plateste CASS. Pana anul acesta, singurul impozit pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Cotele contributii salariale 2010 alinadanila alinadanila as vrea sa stiu si eu care sunt cotele pentru contributii salariale pe anul 2010. am fost in crestere copil si acum vreau sa ma pun la curent (vezi toată discuția)
Profesiile liberale sunt obligate sa plateasca contributiile sociale? ramonia ramonia Buna ziua, Imi desfasor activitatea ca psiholog - profesie liberala reglementata prin legea 213/2004! Ma aflu intr-o situatie extrem de ambigua si anume: sunt ... (vezi toată discuția)