avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Recuperare pierdere fiscala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Recuperare pierdere fiscala

buna,
firma cu impozit pe profit pana in ian.2013-au depus:
1. decl 101/2011 are impozit pe profit de recuperat
2. decl.101/2012 decemb si 101/2013 ian. pierdere fiscala
3. firma trece la impozit pe venit din feb.2013
intrebare :
pierderea fiscala din 2012 se recupereaza in urmatorii 5 respectiv 7 ani daca raman pe impozit pe venit (cum se face)sau doar daca voi trece la impozit pe profit

multumesc
Microintreprinderile nu au de ce folosi in vocabularul lor termenul de pierdere fiscala, acesta fiind specific platitorilor de impozit pe profit si are relevanta numai in acest caz.

In cazul specific al trecerii de la statutul de platitor de impozit pe profit la cel de microintreprindere incepand cu 01/02/2013 avem urmatoarele cazuri legate de discutia noastra in care societatea a inregistrat pierdere fiscala si inainte de 31/12/2012 si in luna 01/2013:

(I) Societatea nu mai revine la statutul de platitor de impozit pe profit. In acest caz, asa cum am spus mai sus, pierderea fiscala inregistrata in D101 nu are nicio relevanta in calculul impozitului de plata acesta fiind 3% din veniturile inregistrate conform Codului fiscal:



ART. 112^7 Baza impozabilă

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;

c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;

d) veniturile din subvenţii de exploatare;

e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;

f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;

g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.



(II) Societatea revine la statutul de platitoare de impozit pe profit in anul 2013. Incepand cu trimestrul in care a depasit pragul de 65.000 euro societatea calculeaza impozit pe profit ca si cum pana atunci nu a fost microintreprindere impozitul de 3% platit compensandu-se cu eventualul impozit pe profit de plata conform Codului fiscal:



ART. 112^6 Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro

Prin excepţie de la prevederile art. 112^2 alin. (5) şi (7), dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută în prezentul articol. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv. În cazul contribuabililor prevăzuţi la art. 112^2 alin. (3), limita de 65.000 euro şi impozitul pe profit datorat se calculează în mod corespunzător de la 1 februarie 2013.



(III) Societatea revine la statutul de platitoare de impozit pe profit intr-un an ulterior lui 2013. Incepand cu trimestrul in care a depasit pragul de 65.000 euro societatea calculeaza impozit pe profit pentru intreg anul acela tinand cont si de pierderea fiscala de la 31/01/2013 (sau o parte din aceasta aplicand termenul de 5 ani sau de 7 ani, dupa caz) conform Codului fiscal:



ART. 26 Pierderi fiscale

(1) Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.

(2) Pierderea fiscală înregistrată de contribuabilii care îşi încetează existenţa ca efect al unei operațiuni de fuziune sau divizare se recuperează de către contribuabilii nou-înfiinţaţi ori de către cei care preiau patrimoniul societăţii absorbite sau divizate, după caz, proporțional cu activele şi pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare. Pierderea fiscală înregistrată de contribuabilii care nu îşi încetează existenţa ca efect al unei operațiuni de desprindere a unei părţi din patrimoniul acestora, transferată ca întreg, se recuperează de acești contribuabili şi de cei care preiau parțial patrimoniul societăţii cedente, după caz, proporțional cu activele şi pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele menținute de persoana juridică cedentă.

(3) În cazul persoanelor juridice străine, prevederile alin. (1) se aplică luându-se în considerare numai veniturile şi cheltuielile atribuibile sediului permanent în România.

(4) Contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe venit şi care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidenţa prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale şi limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, după caz.

(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscală anuală realizată începând cu anul 2009, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.

Vorbim de societatile de la cazul (I) care devin microintreprinderi incepand cu 1 februarie 2013, care nu mai revin la regimul de platitor de impozit pe profit in cursul anului 2013, care pentru luna ianuarie intocmesc Declaratia 101, dar care au pierdere fiscala la 31 decembrie 2012.

Iar problema mea, desi nu mai este de foarte mare actualitate, este urmatoarea:
In Declaratia 101 pentru ianuarie 2013 se recupereaza pierderea fiscala de la 31 decembrie 2012???

"Art 26 (4) Contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe venit şi care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidenţa prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale şi limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, după caz."

Normele spun asa:
"76^2. În scopul aplicării prevederilor art. 26 alin. (4) din Codul fiscal, contribuabilii care, începând cu data de 1 februarie 2013, aplică sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor respectă şi următoarele reguli de recuperare a pierderii fiscale:

- pierderea fiscală înregistrată în anii anteriori anului 2013 se recuperează potrivit prevederilor art. 26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plată a impozitului pe profit, anul 2013 fiind considerat un singur an fiscal în sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi;"

iar ANAF spune asa:

"In acest sens, la determinarea profitului impozabil/pierderii fiscale aferenta perioadei cuprinsa intre 1 ianuarie - 31 ianuarie 2013, contribuabilii respectivi, vor recupera pierderea fiscala inregistrata in anii anteriori anului 2013, potrivit articolului 26 din Codul fiscal.

Tototdata mentionam faptul ca, prevederile pct 76.2 din OUG 84/2013 pentru modififcarea...sunt aplicabile contribuabililor care incepand cu data de 1 februarie 2013, aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor si care ulterior in anul 2013, revin la sistemul de plata a impozitului pe profit."


Din clarificarile ANAF, eu inteleg ca cei care nu revin la impozit pe profit in 2013 recupereaza pierderea fiscala de la 31 decembrie 2012 prin Declaratia 101 aferenta lunii ianuarie 2013, iar cei care revin la impozit pe profit mai tarziu in cursul anului 2013, recupereaza pierderea de la 31 decembrie 2012 dupa ce revine la acest regim.
Ceea ce ma face mai departe sa inteleg ca in momentul intocmirii Declaratiei 101 aferenta lunii ianuarie 2013, fiecare contribuabil ar fi trebuit sa stie daca va reveni sau nu la impozit pe profit, in functie de acest aspect recuperand pierderea de la 31 decembrie 2012 prin Declaratia 101 din ianuarie 2013 sau prin Declaratia 101 pe care o vor intocmi dupa revenire la regimul de platitor de impozit pe profit, in cursul anului 2013.
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil
Adica, dvs. spuneti ca in D101 aferent perioadei 01/01/2013 - 31/01/2013 sa nu trec pierderea fiscala inregistrata pana la 31/12/2012? Si daca inregistrez profit sunt bun de plata chiar daca pierderea fiscala anterioara e mai mare?

Asta chiar ca nu are nici o logica economica si nici temei legal. Nimic din ce ati citat mai sus nu ne indreapta in aceasta directie.
Dar nu spun eu asta, asa se intelege din norme, pe care le-am citat mai sus:

"76^2. În scopul aplicării prevederilor art. 26 alin. (4) din Codul fiscal, contribuabilii care, începând cu data de 1 februarie 2013, aplică sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor respectă şi următoarele reguli de recuperare a pierderii fiscale:

- pierderea fiscală înregistrată în anii anteriori anului 2013 <(adica pierderea de la decembrie 2012)> se recuperează potrivit prevederilor art. 26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plată a impozitului pe profit, anul 2013 fiind considerat un singur an fiscal în sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi;"

Din acest paragraf se intelege ca pierderea aferenta anului 2013, adica pierderea de la decembrie 2012, se recupereaza de la data la care contribuablul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, iar ANAF vine si imi precizeaza ca acest paragraf este valabil doar pentru cei care revin la sistemul de plata a impozitului pe profit ulterior, in anul 2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe profit lupusoruflorentina lupusoruflorentina O firma a fost platitoare de impozit pe profit pana in ianuarie 2013 si a avut pierdere. Din februarie 2013 a devenit platitoare de impozit pe venitul ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit de recuperat la 2012 lenareg lenareg Daca la sf. anului 2012 am avut impozit pe profit de recuperat 500 lei , ce nota contabila trebuia sa fac ? Acum sunt la micro si am impozit de plata si as ... (vezi toată discuția)
Trecere la impozit micro, dupa care la impozit pe profit mostwantu mostwantu Societate infiintata in octombrie 2012, platitoare de impozit pe profit, obligata la 01.02.2013 la plata impozitului pe micro si care depaseste plafonul de ... (vezi toată discuția)