avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume de familie...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume de familie...

Buna ziua.Doresc sa-mi schimb numele de familie deoarece nu imi place,este ridicol.Ati putea sa-mi spuneti daca este posibil.

Numele meu de familie este BOTEZ si nu o data m-am simtit umilit cand se afla cum ma numesc.Ati putea sa-mi spuneti daca este posibil.Daca da care sunt pasii care trebuie sa-i urmez.

Multumesc frumos.
OG 41/2003:

Schimbarea numelui pe cale administrativa
ART. 4
(1) Cetatenii romani pot obtine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, in conditiile prezentei ordonante.
(2) Sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:
a) cand numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau in alt mod;


ART. 6
(1) Persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa va depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, denumit in continuare serviciu public, aflat in subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala isi are domiciliul.
(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata prin unul dintre cazurile prevazute la art. 4 alin. (2) si (3) si sa fie insotita de urmatoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea a III-a, in care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie comun purtat in timpul casatoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in cazurile prevazute de art. 7;
d^1) cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului;
e) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
Multumesc pentru raspuns.Si care sunt pasii?Cam cat dureaza aceasta procedura?

Din expierenta dumneavoastra este posibil sa imi fie aprobata cererea avand in vedere motivul sustinut?
Si Botezatu ce sa mai spuna? :D Nu va faceti probleme poate ca cererea va fi aprobata, numai ca ulterior trebuie sa va schimbati toate actele, sa purtati dupa dvs. decizia de schimb. de nume pentru a face dovada de fiecare data de ce aveti diplome pe un nume si acte pe altul, iar daca sunteti femeie oricum la casatorie aveti posibilitatea de a trece pe numele sotului, deci nu vad pentru ce sa va mai puneti pe drumuri degeaba. Procedura dureaza undeva la 3 luni. Aveti nevoie de publicare a anuntului in Monitorul Oficial, de copii legalizate a actelor de stare civila, declaratii la notar, cazier juridic si fiscal, aprobare sot daca sunteti deja casatorit/a, etc. Si la ce nume v-ati gandit? Ca trebuie sa justificati alegerea noului nume.:)
Multumesc pentru raspuns.Mie numele de BOTEZ nu-mi place,eu fac confuzie intre b-p,t-d,f-v,nu stiu cum se numeste aceasta problema si nu il pot pronunta bine (eu in loc sa pronunt numele de BOTEZ pronunt POTEZ), plus ca mi se pare ridicol, s-a intamplat cand mergeam la examen sa aud cum o persoana rade cand se striga numele meu.Noul nume va fi ACSA (este un nume biblic,eu fiind penticostal.)

Multumesc pentru raspuns.As putea apela la un avocat pentru aceasta?
Va trebui sa motivati de ce v-ati ales acest nume si a posibil sa fiti refuzat, sa va asteptati la acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare de nume irina2011 irina2011 Speta: femeie cu un copil,recasatorita. Actualmente baiatul are 30 de ani,si parintii doresc ca fiul sa ia numele tatalui vitreg(mentionez ca nu s-au facut ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume dupa duvort ccoco ccoco buna ziua, vreau sa ma ajutati intr-o problema. cum poate sa revina mama la numele de dinainte de casatorie. in sentinta de divort se specifica ca ea poate ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume stoica ioana-gina stoica ioana-gina Buna seara. As dori, daca se poate sa-mi raspunda cineva la o intrebare si tin sa multumesc anticipat. Mai intai as dori sa spun pe scurt ce ma doare. O ... (vezi toată discuția)