avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... despre concediu de crestere al copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

despre concediu de crestere al copilului

Buna ziua. Am si eu o intrebare:
Eu sunt angajata cu contract pe perioada determinata, adica 1.09.2012 - 31.08.2013 (contractul nu se mai prelungeste, deoarece am tinut locul unei alte colege, si ea se intoarce la servici). Daca eu raman insarcinata acum, iar contractul se incheie, ce drepturi am???? ce se intampla, beneficiez de prenatal si postnatal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:40, 3 Aprilie 2013
Daca ramaneti insarcinata si nu vi se mai prelungeste durata c.i.m. atunci :
1. Veti putea intra in somaj, daca indepliniti conditiile prevazute de lege

2. Fiind in somaj puteti beneficia de concediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).

3. Cererea pentru intrarea in CCC se face catre AJOFM, iar actele pentru indemnizaia CCC se vor depune la Primaria de care apartineti cu domiciliulsau resedinta

4. Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa beneficiez de ccc din somaj ? Talos Denisa Talos Denisa Buna ziua, Din data de 20.02.2018 sunt in somaj 6 luni de zile ... am rămas însărcinată in Martie ... oare o sa primesc Ccc sau trebuie sa ma angajez ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii pentru a beneficia de ccc OanaM91 OanaM91 Buna, Am ramas fara loc de munca acum 20 zile in care am stat in preaviz, motiv de restrangere a coletivului... urmeaZa sa imi fac dosarul pt somaj insa am ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate fanyk fanyk Voi intra in somaj la 1 noiembrie deoarece se desfiinteaza intreprinderea.Tot cam atunci trebuie sa intru in concediu de maternitate.cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)