avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie - Noul Cod Civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie - Noul Cod Civil

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca exista in noul cod civil referitor la o donatie de apartament,ca donatarul trebuie sa ajute donatorul cu alimente in caz de nevoie,dar nu mai mult cit valoreaza apartamentul in momentul donatiei!!!

Defapt e aproape ca un contract de intretinere??
sau e vorba doar de alimente.??

Multumesc
Cel mai recent răspuns: emanuellen , utilizator 19:31, 3 Aprilie 2013
Art. 1020
Cauzele de revocare
Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.
Art. 1023
Cazuri
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Multumesc,dar eu am intrebat daca acest punct c. suna a contract de intretinere?
Nu este un contract de intrerinere. Donatia este un act cu titlu gratuit, ceea ce ati mentionat dvs sunt cazurile de revocare ale donatiei. Dvs aveti o obligatie morala ca donatar fata de donator.
Va multumesc mult!O seara placuta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donație gabrielion gabrielion Buna ziua!Dupa ce parintii au donat un apartament unicului copil,cu conditia de uzufruct iar intre timp tatal a decedat,se mai poate ataca in vreun fel ... (vezi toată discuția)
Donație revocabila Gabriel19901 Gabriel19901 Vreau sa cumpăr un apartament care este obținut prin donație. Proprietarul l-a obținut prin donație de la fiul sau iar acesta (fiul) are procura sa ... (vezi toată discuția)
Imobil- revocare donatie nunutzik nunutzik buna ziua! daca un imobil este donat de catre mama pentru fiul e, poate sa isi ceara drepturile inapoi asupra imobilului dupa ce lo donat? (vezi toată discuția)