avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Se va respecta Legea nr. 72/2013 privind masurile ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Se va respecta Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor contractuale de plata?

''Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante'' - CREDETI CA SE VA RESPECTA???? :)
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 13:14, 11 Aprilie 2013
Desigur, ca doar leigile de aceea sunt facute sa se aplice si sa fie respectate.

Se va respecta, dar nu e cine stie ce, pentru ca pare a fi tot un ciur = se poate jongla destul de usor cu prevederile acestei legi. Parerea mea.

Citez din lege:
Art 1 Domeniul de aplicare
[…]
(2) Nu sunt incluse în sfera de aplicare a prezentei legi: […]
b) contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.
===
Adica, intre vanzator (furnizor de produse si/sau servicii) si o persoana fizica se poate stabili si un termen mai mare de plata.


Art 5 Termenul contractual de plată
(1) În raporturile dintre profesionişti, termenul de plată nu poate fi mai mare de 60 de zile calendaristice. Prin excepţie, părţile pot stipula în contract un termen de plată mai mare, sub rezerva ca această clauză să nu fie abuzivă, potrivit art. 12**.
[…]
===
De-ar fi altfel ar insemna interventia statului in relatiile dintre comercianti (profesionisti, cum se numesc conform noului cod civil) - ceea ce e interzis intr-o asa-zisa economie de piata libera.
Prin aceasta lege reprezentantii statului doresc sa colecteze mai repede TVA si doresc sa nu mai existe restante asa mari la plata medicamentelor pe care le furnizeaza producatorii catre farmacii, spitale etc (ca exemple, ca mai sunt si altele avute in vedere)


** Art 12 Noţiune
Practica sau clauza contractuală prin care se stabileşte în mod vădit inechitabil, în raport cu creditorul, termenul de plată, nivelul dobânzii pentru plata întârziată sau al daunelor-interese suplimentare este considerată abuzivă.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauzele abuzive în contractele încheiate între profesioniști Cristina Paisa Cristina Paisa După ce problematica comisioanelor abuzive din contractele de credit încheiate de către persoanele fizice cu băncile, a ținut prima pagină a ... (vezi toată discuția)
Contract intre doua societati comerciale valentin1967 valentin1967 In baza carei legi o societate comerciala (SRL) care achizitioneaza de la o alta societate comerciala (SRL, SA) diferite produse (ex. paine) pe care le ... (vezi toată discuția)
Taxă de reziliere contract celule stem. este legală? nu mi se pare corect, nu au prestat niciun serviciu și au vrut să mă înșele neprezentându-mi toate costurile înainte de semnare cristianrazvan88 cristianrazvan88 Buna ziua. Acum un an am semnat un contract de recoltare celule stem cu o firma. Toate bune si frumoase pana cand dupa aproximativ 2 saptamani am fost la un ... (vezi toată discuția)